Učitelj

46

ХМ.

По питању о здрављу школске деце, а поводом све јачег ширења заразних болести, веће налази: Да је неминовно поттребно, да свака школа набави: дезинфекциони апарат, школско купатило, ручну апотеку, машину за шишање, уље за мазање патоса и хигијенски суд за воду. За све ово ставити у школске буџете потребне суме.

Учитељицама ставити у задатак, да утичу на женскиње у школи и околини, у циљу бољега начина справљања храче и побољшања домаћих животних прилика.

Тражити од Министарства Народног Здравља, да стави у дужност среским лекарима чешћи преглед школа, и обавезно посећивање за време заразе, давање упустава учитељима-цама и народу, о предохрани и лечењу болести. Од истог Министарства тражити опширна штампана упуства о предохранама и првој помоћи у разним болестима. У пролеће изводити заједничке састанке и екскурзије ва више школа, у пиљу унапреЂења наставе, здравственом и васпитном.

VI. Поводом питања о набавци учила и материјала за цртање и писање за ђаке, решено је: Да се за сада, а с обзиром на економско стање народа, у буџете окружних школских одбора, унесу потребне суме за набавку најпотребитијих уџбеника и учила (буквара и читанака, таблица и прибора за цртање и писање) ва ђаке свих школа у округу, а набавка истих да се врши по требовањима, које поднесу окружним школским одборима, месни школски одбори.

МЕ.

По питању о извођењу обавезне наставе, веће налази, да треба у свима подељеним школама, где раде 4 или више наставника- ца, распоред часова у |. и П. разреду саставити тако, да се предавања држе само пре подне, и то прва 2 часа из научвих предмета, а трећи час из вештина, што би чинило 18 часова недељно, под погодбом, да се оно мало програма из Науке Хришћанске у та два разреда, споји са наставом срп ског језика. Неставници-це |. и |. разр., кад не раде у својим разредима, по подне, радиће у У. разреду са 12 часова недељно, у зимском течају (од 1. окт. до 1. априла) и то: српски језик