Učitelj

45

са правим стањем просветних прилика у области, као и казорима, који су у извештају истакнути.

II.

По питању 0 најбржем начину подизања школских зграда: и учитељских станова, веће захтева:

Да се путем зајма, који би држава гарантовала, и општине амортизовале у року од 30 до 50 година, подигну модерне школске зграее у року од 2 до 3 године, у свима местима где су оне потребне, а у исто време, са радном снагом и материјалом, који се има на лицу места. Недостатак допунити са других страна. Школе да се подижу по истом плану, раније утврђеном, за подизање народних школа, подељених. и неподељених, који би задовољавао све потребе савремене наставе и хигијене, као и потребе општег народног просвећивања. При том имати на уму три типа зграда за народне школе — према имовном стању, па, у најтежим приликама, и дрвене школе. Процедуру око грађења школа, као и сама правила о грађењу школа и намештају школском, упростити.. Излазити на сусрет општинама, које желе да граде школе у режији.

III.

По питању о намештају и училима, а у циљу што брже: и целисходније набавке истих, решено је:

Да се умоли Министарство Просвете, да од држава, које треба да нам плате ратну оштету, тражи, у место исте, у натури потребан намештај и наставна средства, по списковима“ — требовањима, која буду поднели одбори појединих школа. Школама ставити на рачун њиховог примања ратне оштете, вредност примљених ствари. За доцније — боље прилике, треба оснивати радионице, магацине и музеје за израду и набавку намештаја и учила за све школе.

IV,

"По питању о похођењу школа од сгране ђака, које је постало врло акутно, решено је: Да се садање законске казне осетно повећају, но с тим, да се примена истих врши врло савесно, штедљиво и правично.