Učitelj

Белешке 433

Окружни школ. музеј у Крагујевцу. Скупштина Крагујевачког окружног учитељског друштва од 2. октобра 1921 г. донела је одлуку: да се оснује у Крагујевцу окружни школски музеј. Поздрављамо ову одлуку и желимо да се оствари.

=

Педагошко друштво. Покренута је мисао код неколицине Београдских педагошких радника за основање једног педагошког друштва по угледу на Хрватски педагошко-књижевни „збор. На два до сад одржата састанка дискутовало се о принципима на којима треба да се заснива овако једно друштво и

_ ко може бити чланом овог друштва.

На томе ће сигурно и свршити јер је и досадашњих година покушавано стварање оваквог једног друштва па је увек остало само — на разговорима.

a

Конгрес за морално васпитање, У Женеви ће се 28 јуна т. г. држати Ш. интернационални Конгрес за морално васпитање. Конгрес је под високом заштитом Швајцарског "Савезног Већа и Државног Савета Женевског Кантона. Први је одржан у Лондону, 1908, други у Хагу 1912. На трећем ће жонгресу присуствовати и делегати наше државе. Из наше краљевине ће, по свој прилици ићи на конгрес наш делегат тосподин Лазар Кнежевић начелник Министарства Просвете, тошто је он добио патенат на овака изасланства.

ж

Штампарске исправке. У претпрошлој св. „Учитеља“, у приказу Милојевићевих „Хорских Песама“, због тога што је писцу приказа рукопис нечитак, а није сам водио коректуру, поткрале су се неке штампарске погрешке. Сматрамо за потребно и довољно да на овоме месту само оне које у јачој мери кваре смисао. Тако је (стр. 356 ред 10 одоздо) погрешно наведен натпис песме „Врбица и мама“ већ треба „Врабац мачка“. Место органичавати (у извођењу замисли, стр. 356 ред 14 одоздо) треба ограничаватши. Место у певању (Маринковићевих композиција, стр. 347, ред први одозго) треба у похвалу. Није се хтело тврдити да је Влада Ђорђевић 00880„љавао (све радове своје, стр. 358. ред 7 одозго) већ објављивао.