Učitelj

432 Учитељ

Сезку истеј, орган земаљског удруженог учитељства у Чешкој. Излази у Прагу, већ 25 година. Претплатна му је цена 50 круна.

Časopis československi obce učitelskć. Година 1. Праг. Цена 25 кр.

ВУБЈЕ ШЕНЕ

Признање година служба. Секција Законодавног Одбора Народ. Скупштине усвојила је предлог: да се свима учитељима-цама, који су положили учитељски иснит од 1912 год. на овамо, признају све године учитељске службе (по одбитку једне године у сталном кадру) без права на накнаду. Поздрављамо ову одлуку и признање јер је заиста крајње време било. да се овим људима призна и учини ова социјална правда.

*

" Стечај за школску хигијену. Министарство Просвете, у споразуму с Америчком Мисијом у Србији, расписало је стечај за израду једне књиге о школској хигијени, која бе обухватила поуке о чувању здравља и служило ученицима народних школа као ручна књига — уџбеник или читанка, за допуњавање и утврђивање онога што би ученици о томе чули на часу из уста наставникових. Три најбоља списа наградиће се из извора новчаних Американске Мисије и то: 1. са 20.000 д. 2. са 15.000 а трећа са 10.000 дин. Рок израде ових уџбеника. је 15. април ове године. Ова идеја је лепа али је програм зг састављање ове читанке више но скандалозан, управо монструм_ незнања педагошког.

ж

Завршен претрес закона о народним школама. У Глав. Просв. Савету завршен је ових дана претрес зак. пројекта закона о народним школама. Седницама Гл. Просв. Савета су присуствовали и делегати покрајинских управа из Сплита, Загреба, Љубљане и Сарајева. Сад ће тај пројекат бити упућен Народној Скупштини на решавање. Видећемо какво.

ће бити и то. *