Učitelj

Листак 43%

и што су увидели да се не треба потпуно ослонити само на учитеља и школу већ да су они у првом реду позвани својом. дужвошћу да воде бригу не само о физичком него и моралном и интелектуалном развитку своје деце и да је кућа основ. или темељ на која се зида целокупна зграда човечијег живота.

У К.... ја сам био учитељ првог разреда. Први разред је најважнији разред у основној школи. Из веселог и безбрижног породичног живота долази дете у школу где је некако сасвим друкчије него под родитељским кровом. Ту је скуп већег броја најразнородније деце из најразнороднијих кућа са разним манама, врлинама, темпераментима, навикама и карактерима. 15 је, у школи, други ред, други дух, други поступак, други начин живота него код куће. У место мајчине милоште, нежности, брижности, страха, наилази дете на озбиљно, хладно, затегнуто лице учитељево. Он прелеће очима сваки час целу скупљену гомилу; обраћа пажњу сваком подједнако; не мази; не куне, не нагони на разне послове који су у кући неопходни. Друкчија је и кућа од оне из које је изашло дете, друкчија околина, све друкчије. Свему томе треба да се дете свикне а све је то испрва врло тешко. С тога многом детету тешко пада школа и врло се чудно осећа.

Наставник свесан своје праве дужности не сме да кида на пречац са оним што је дете донело из породице. Прелаз. из породичног живота у школски не сме бити нагао и на пречац. Ту много треба обазривости и пажње те да се не осети дете у првим тренутцима несрећним. |

Ја сам се старао да сваком детету приђем благо и задовољно, трудио сам се да га придобијем за школу лепим поступањем, излазећи на сусрет сваком његовом оправданом тражењу и жељи. Деца су научила у кући да слушају лепе.

приче, гатке, бајке, песму. Ја сам им то давао сваком приликом.

Пуштао сам их: да трче за лептирима и да ми донесе; да скупљају бубице; да миришу цвеће; прегледао цртеже који су они сами код кућа смишљали и доносили да се похвале; слушао њихове приче о њиховим мачкама, пилићима, крави, кози и прасићима. Саосећао сам о њиховим боловима и радостима њ бригама њихових родитеља.

— Наставиће се. =