Učitelj

40 Учитељ

МЕМРОЛО Г

| 5 МИЛУТИН НИКОЛИЋ

| учитељ у пензији у Крагујевцу |

Нестало је из редова нашега учитељскога кадра још једнога узоритога преставника старе учитељске гарде, која већ изумире, и од које стоје у учитељским редовима још само неколико њих као горостаси у шуми, преко којих су прошле то„лике силне олује, а они још стоје необорени!

23. јануара ов. г. умро је у Крагујевцу Милутин Николић, учитељ у пензији.

· Покојни Милутин рођен је 1859. г. у шумадијскоме селу Светлићу, које је дало више узоритих јавних раденика, као што беше и Милутин. По свршетку Учитељске Школе 1881. г. коју је довршио са одличним успехом, постављен је за учитеља у Тополи, а стављен у пензију 1921. г. пошто је као учитељ провео пуних 40 година:

Сама четрдесетогодишња предана служба на пољу просветнога рада заслужује сваку хвалу и поштовање, али ова четрдесетогодишња учитељска служба покојнога Милутина заслужује особиту хвалу и признање, јер пада у оно доба кад ви школске ни учитељске прилике не беху ни приближно налик на садање школске и учитељске прилике. Милутин је живеои делао онда кад је живот и рад српскога учитеља значио мучну ти непрекидну борбу и за лично одржање и за ослобођење учитељскога реда од одвећ неповољнога учитељскога стања и положаја! Стара учитељска генерација којој је припадао пок. Милутин, била је та која је учинила први покрет за рационални преображај у уређењу основне школе, и за преображај основне наставе, а која је уз то повела дугу и мучну борбу за ослобођење и од ондашњега одвећ тешког и мучног учитељскога стања и положаја. То је било у оно мучно доба кад није било лако ни трпељиво подносити сву тежину ондашњега учитељскога стања и положаја, ни борити се са основним власницима ондашњега доба, који су свако незадовољство, сваки протест и сваки покрет за ослобођење од тешкога стања сматрали и оглашавали за бунтовништво, а учитељ. не беше ничим заштићен од власничких прогањања, јер онда још не

Ја

а и 5)