Učitelj

Књижевни преглед | 167

теорије о постанку моралности, ни објекти моралне радње као ни задатак моралности. Нарочито говорећи и овоме последњем издашно је писац изнео читаоцима различите етичке правце. Поделио је етичаре на две групе. У субјективисте урачунава хедонисте и еудемонисте, а у објективисте урачунава перфекционисте, еволуционисте, натуралисте и утилитаристе. Што је главно, читаоц се упознаје са свима главним писцима ових праваца. Више потоњих одељака посвећени су разматрању ових праваца посебице. Један је одељак посвећен третирању етике у односу према уметности. Други опет разматра сопственост са гледишта моралности а није пропуштено, да на послетку и васпитање писац не разматра са гледишта моралних принципа најмодерније етике. Цела пак књига завршена је једним азбучним речником имена знаменитих писаца поменутих у делу тако, да је уза свако име означено укратко и његово учење.

Да не би изашли из обима једног приказа, изостављамо детаљније излагање садржине осталих одељака ове књиге. Мислимо да довољно изнет садржај првих двају одељака објашњава, зашто је Е. А. Зоџшкир овом књижицом учинио велику услугу читалачкој публици свога народа.

Због вредности ове књиге, нека је препорука сваком ко се служи чешким језиком. Како је код нас оскудица у делима ове врсте, било би корисно превести је и наш језик.

Михаиловац. _ учит. Бл. П. М. Радојевић

НЊИМНЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

Српско учитељ. друштво за Сремску Митровицу издаће ускоро књижицу за учитеље и народ: „Учитељ и домаће васпитање“ од Јована Удицког учитеља. Цена ће бити 2 ДИН.

*

- Од новембра ове године почеће понова излазити Зорица, дечје новине са сликама, које издаје Учитељско Удружење — повереништво Београд. Уредник Милан В. Поповић уч. Пређашња „Зорица“, дечји лист Учитељског Удружења у Србији, има своју лепу прошлост, а нови уреднак обновљене „Зорице“ г. Милан В. Поповић, некадањи уредник добро уређиваног „Ђачког Напретка“ у Лесковцу, доказао је способност за разумевање по-