Učitelj

(174 Учитељ

се приступи преуређењу ове наше значајне просветне установе која постоји више од 40 година. *

Закон о грађанским школама, Комисија Гл. Просв. „Савета израдила је нацрт закона о грађанским школама, и Гл. Просв. Савет ће ускоро приступити претресу истога.

*

Признања година службе, Народна Скупштина донела је законодавно решење којим се признају за године сталне учитељске службе за повишицу и пензију свима оним учитељима који по свршетку школе због разних догађаја нису могли убити одмах постављени за учитеља.

*

Турски уџбеници. Главни Просв. Савет прегледао је и "поднео мишљење Госп. Министру Просвете да треба одобрити "употребу турских уџбеника: Буквар за турски језик, Лекције за турски језик П Ш раз. и 4 књиге за верску наставу деце којима је матерњи језик турски, од Абдул Хаким-Кисмета учитеља из

"Гостивара. *

О основима јужно-словенске културе. Пре кратког времена одржао је наш уважени научник професор универзи"тета др. Јован Цвијић у Прагу предавање: о основама јужно„словенске културе, које је постигло великог успеха и изазвало велико интересовање и пажњу страног политичкога света. 'Предавању је присуствовао поред врло великог броја грађан-ства Прашког целокупан професорски колегиум универзитетски, "Министар школства, више виђенијих нар. посланика, и наш "дипломатски представник г. Вошњак. Поздрави, којима су досчекали госта ва чехословачку-јужно-словенску Лигу: професор Дворски, за Универзитет: Ректор Хорачек, и Декан природсњачког факултета, били су срдачно прихваћени од целог скупа. А целокупна посета универзитетског професорског хора имала је да значи одавање пажње г. Цвијићу као почасноме доктору Карлова (Прашког) универзитета.

*

Прослава Кумановске битке. 24, октобра ове године прослављена је свечано десето годишњица знамените Кумачновске битке. Тога дана одржане су у свима школама у