Učitelj

„ Блезтети ке 173

ових радова. стоји „име творца, : исписано невештом ручицом, која је дрхтала од стрепње и поноса, ;

У другој соби декорисаној од деце, било је најразноврсније „цвеће у најфантастичнијим бојама и облицима. У цеветном перивоју биле су и:три лутке ,са избуљеним: очима са огромним. кринолинима. Све је било тако дечји — лепо.

Обданиште има 50 деце.

Изложба је-отворена у циљу пропаганде за Обданиште и “прикупљања материјалне помоћи од Bed за 7 племе'HHTy и с Ме ннна

ж

Преуређење Глав. Просв. Савета. Комисија изабрана од стране Гл. Просв. савета за састав пројекта закона о уређењу Гл. Просв. Савета, завршила је свој рад, и-поднели Просв.. Савету нацрт пројекта који у главном предвиђа ове реформе. Састав Главног Просв. Савета чине: 1. Врховно Просветно "Веће. 2. Главна Просветшна Управа и 3. Председништво Савета..

"Врховно Просветно Веће састављају сви чланови Глав, просв. управе и 4 представника више и по 12. представника средње и ниже наставе.

Тако веће, у којом би била заступљена и чланови савета из унутрашњости, сазивано би једанпут или два годишње,

Главну Просветну Управу састављено 4 представника више, средње и ниже наставе и њихових начелника, председника Академије наука, начелника уметничког одељења и главног“ секретара, који је са председништвом контролни одбор свих. секција, и који одржава контролитет рада.

Виша, средња и нижа настава имају своје секције у савету, који решавају питања која засецају у круг рада држање наставе под председништва једнога од чланове просветне управе. Начелна питања претресају се и решавају у пленуму просветне управе.

Организације рада по секцијама прописала би се за· себном уредбом.

Пошто Гл. Просв, Савет још није претресао овај нацрт сто ћемо се осврнути на њ доцније кад буде потпуно готов и казати наше мишљење. За сад само регуструјемо ову појаву поздрављајући је као доста потребну јер је крајње време да