Učitelj

20) у Учитељ

темељ за оспособљавање ка самообразовању у смислу захшева просвећености, хуманштета и шолеранције“.

Дакле школа има дужност извођења хармониског васпитања. У нашим народ. школама, по данашњим програмима, васпитање је канда, од спореднијег значаја. Оно нема пресудног значаја у оцени учитељева рада. Оцена рада — давање знања ученицима — као да ће за дуги низ година, на срамоту сувремене педагогике, да заузима прво место. Док се у Америци тежи да школу споје са животом; дотле се код наси данас стоји на једном месту, те се школа, и по суштини и наставном програму, одваја од народног живота и с тога му је она и страна. У погледу реорганизација школа и наставних програма и удешавању, њиховом да буду сродне и корисне народу, ми би се, можда, могли много чему научити од Америчких педагога, који на ствари гледају с више реалности а мање теориских заблуда и бесплодних експеримената на хартији.

У веку демократије, школа је демократија за. себе. У демократији је све за народ и с народом; за школу: све за ученике и са ученицима. Демократизација школе извршиће се ако се она прилагоди потребама народа, околине и приликама које владају данас. Заблуде које владају у педагогици — као продуктима не експеримената, већ теорисања — морају отпасти; богови који зидају зграде на хипотезама морају се срушити заједно са зградама. „једини критерујум педагогије мора бити — слобода, једини метод — опет, експерименат“. Ново доба, хоће нову школу, нова школа — слободна школа — има нове основице и нове методе. Данашња школа и по суштини својој M по програмима својим мало је васпитна. Она, као што сам пре рекао, тежи стицању знања, не тежи једнсм Рришем моралном принципу; не тежи да образује дете не за себе, већ за друштво и државу и за социјални живот заједнице: она не тежи да развије социјалне врлине (дисциплинованост, погребу Груписања, солидарност, подвргавање општим интересима итд.) али тежи да деци напуни главу разним чудима која не утичу ни васпитно ни на развиће ума.

Па ипак морамо признати да је трновит пут напретку. Народи којима је угодно живети животом афричких дивљака не морају савлађивати никакве сметње; пропаст ће им доћи сама и незвана.

аса ван. сав а