Učitelj

208 Учитељ

редова потенцира се до револта бесним животом оних који. грабе туђе, који живе на туђи рачун, који се лако богате. дерући кожу свом ближњем. И што тај револт достиже кулминацију а не прелази у испољавање незадовољства на други начин има се само захвалити свести многих синова ове земље, јер знају да је све ово стечено с муком. Та беда коју осећају ниже друштвене класе блиска је деце, те је и она осећају и у много случајева рђаво схвате, те и њихови поступци изађу врло рђави. Револт с неправде слива се и у дечју душу и он ствара код њих злобу, пакост, зазист, ствара идеје које иду до пустоши, до злочина. Шта може у души детињој изазвати факт да деца каквог дерикоже, ратног богаташа, лиферанта и др. живе бесно и проводе се до скандала а она — деца једног сиромашног чиновника или раденика који предано раде — "трпе и гладују. Револт, али такав који не иде путем тражења правде, већ путем мржње, рушења.

Општи револт који сналази економски слабије он налази свој израз у револуцијама с тога што свет мисли да је она спас, док напротив све револуције изведене с револтом који прати мржња једне класе против друге нису успевале.

И живот детета под таквим приликама преставља једно:

тесто у које се утискује све оно што свет — тако баналан,

саможив и вулгаран = износи на У Деца су продукат

"своје околине.

Много напора треба, много раденика треба, треба одушевљеник људи па да се ствар васпитања деце крене напред.

Све што се око детета дешава, све што се око њега ради утиче добро или зло на душу његову.

Ако бисмо могли школу и просветне раденике да поставимо на терен где провејава нов дух, дух доброг тона и лепог васпитања ми бисмо учинили доста. Коров из наше градине

ми сами морамо чистити, ако хоћемо да из школе кружи зрак

васпитања и ако хоћемо да се верује да смо доиста васпитачи и деце и народа,..

; 5 ; 4 ; 3 5 |