Učitelj

СР"

Књижевни преглед 269.

Ка тебоде ПНЕ ЕВОГ. — од 1. Раепо шп — 12,. Paris.

Г. Паув, директор основне наставе у Белгији, присталица је модерне васпитне методе Монтесори, која се све више шири сада у свету и даје добре ресултате. Он је путовао по Италији, и том приликом, посетио је многе италијанске школе, проучио је пажљиво њихово уређење и проверио је, на лицу места, њихов наставни и васпитни успех. У овој књизи изнео је прецизно главне принципе ове одличне , _методе и своје стручне обсервације.

Књига је поглавито намењена учитељицама материнских школа и младим мајкама, које желе да васпитавају рационално своју децу. И она ће им у томе погледу донети доста користи.

ЕдисаНоп ећ епзејспетепћ, — раг Раш! Арре! Раris, 1922.

Пол Апел, уважени математичар и члан Париског Института, захваљујући своме особитом таленту као и професорској дужности, често је писао и зналачки расправљао разноврсна. наставна и васпитна питања. |

У овом делу иосветио је неколико студија француским научењацима: Жакоби-у, Поенкарееу и др. Али, поред тога, има и више чланова у којима третира питања о наставној методи природних и математичких наука, У њима је лепо изнео како треба предавати поменуте науке у школи, а у вези са најновијим педагошким покушајима, који чине наставу живахнијом и интересантнијом. С обзиром на досадање сувопарно излагање у предањању, као и на обстрактност тих наука, ова збирка одличних студија о настави и васпитању омладине, у будуће, корисно ће послужити свима наставницима. Из ње се може видети, како треба спремати предавања која ће најлакше будити интерес и допринети стварању саморадње код. ученика. Зато је препоручујемо свима друговима, који владају француским језиком, да је пажљиво проуче и по могућству користе се њеним упутствима.

Рзусћојогје аррПаисе а ГРедисаноп, — раг Јозерћ, Виосћег, Paris, 1922. |

Познати француских психолог Буше, нанисао је овај). уџбеник јасним и простим стилом, у колико је то било MO=-