Učitelj

270 Учитељ

гуће а да се не огреши о утврђену научну терминологију. У њој је писац из основа расправљао сва важна питања из области психологије примењене у васпитању. Све партије које говоре о: перцепцијама, асоцијацијама идеја, о памћењу, о сликама сећања и т. д. писац је разумљиво и детаљно изложио. И сва та лепо обрађена питања згодно ће послужити учитељским приправницима, у добијању једног солидног основног и стручног знања.

Али, на крају овог одличног уџбеника, требало је додати и списак научни дела,. (означити литературу), из кога би ученици могли лако видети која најглавнија дела треба да прочитају да би на тај начин могли своје стручно знање проши"рити и допунити, Ни најбољи уџбеници нису довољни, — шта више својом једностраношћу и опасни су, — ако се згодном

одабраном лектиром не допуне и тако прошире духовни хори-.

зонат читалаца. Салаш. Х. пП. Милошевић.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

· Наша Истра. Написао Фран Ерјавец, пргвео са сло“веначког, Свет. Р. Милосављевић. Цена 1! динар. Издање Учитељског Акционарског Друштва Завичај у Скопљу. Штампа"рија „Стара Србија“ — Скопље, 1922. год.

Учитељско Акционарско Друштво „Завичај“ у Скопљу основано пре годину дана, издало је као прву свеску збирке · патриотских брошура под именом „Наша Неослобођена Браћа“ ову књижицу из пера познатог Љубљанског просветног радника, учитеља и публицисте, г. Франа Ерјавца, која је у сло-веначком оригиналу била веома симпатично примљена пре две године. :

У књижици се укратко, али јасно и прегледно, износи економски, културни и политички положај Истре пре европског рата, и на згодан начин тај се положај доводи у везу са садашњим стањем, под италијанском окупацијом.

Са обзиром на сасвим слабо или само површно познасвање овог несрећног дела наше земље и нашег народа, ова

4