Učitelj

Дискрепција амнестичких појава 301

жичке аномалије, чији су телесни пратиоци само секундарне природе, т. ј. изазване психичким узроком.:

Амнестичке појаве, које се јављају код епилепсије и хистерије, поред оних, које прате хипнозу, с којима се оне уосталом често и укрштавају, јер су субјекти с епилептичким и хистеричким предиспозицијама уједно и најприступачнији сугестији, особито аутосугестији, најизразитије су, те се често под „амнезијом“ само овако маркантне репродуктивне алтерације и подразумевају. То је међутим неправедно сужавање овога појма, антитеза његовом неправедном проширивању. где се у његов оквир увршћују и афастичке појаве.

Како чемо се пак с карактером ових најизразитијих амнестичких појава, као пратилица епилепсије и хистерије, упознати ниже, приликом поделе ових појава, то њихов опис овде изостављамо. | у

2. Подела амнестичких појава.

Амнестичке су појаве, у ширем смислу (како то већ и њихово име наговештава), алшерације памћења. Под памћењем пак разумемо ми пре свега способност, да давне и нај давније психичке доживљаје, оно дакле, што је за наше опажање одавна постало неприступачно, опет оживимо у све-_ сти и опет доживемо (репродукција). Но под памћењем разутемо и такву способност, да, оно, што сада опажамо, мислимо, можемо чврсто ухватити и за будућа времена сачувати, да би то доцније опет могли доживети (задржавање).

Мнема према томе гледа из садашњости у прошлост, у колико око, што је прошло, оживљава, а у исто време, хватајући оно што пролази и чувајући га за доцније, брине се она и за будућност. Отуда и амнестичких појава, које нису ништа друго до поремећаји једне или друге функције памћења, имамо у главном две врсте: оне, што се односе на прошлост, Т. i. где је онемогућена репродукција већ доживљеног психичког материјала, ретроградне, и оне, што се односе на будућност, где је онемогућено примање нових утисака, аншероградне амнестичке појаве.

Прва група обихвата прве амнестичке појаве, т. ј. такве, жоје за усобом повлаче право губљење репродуктивне моћи,

а Р. Јапеђ, Geisteszustand der Hysterischen, deutsche Ub., Leibzig, 1894.