Učitelj

Нешто о просветној политици 313

14, Наставницима у овим крајевима одредити нарочиту награду.

15. Пре сваког почетка организовати једну општу анкету по свим школским питањима а у наставничким круговима и на тај начин прикупити што већи број података из чега би се свакојако могао одредити добар правац у самом почетку а и даље, 7 На завршетку треба истаћи како полуларна предавања из привреде, хигијене и др. која приређује Културна лига не дају ни из близа резултате која дају у другим крајевима. Њих би овамо требало за неко време одложити, или се бар у њих за сада не уздати.

То би био нацрт по коме би требало спровести систем просвећивања у овим крајевима. Овај нацрт има и својих празнина, али за свакога биће јасно, да се по овом питању о свему и не може писати. Већи део питања и много занимљивији остаће увек само за усмено расправљање,. Даље, мислим, да у овом погледу не би требало више да буде одлагања.

Јов. П. Јовановић, референт одељења за осн. наст. Мин. Просвете

Настава из народне историје : у нашим народним школама | | поводом једнога новога уџбеника из овога предмета

у

— Свршетак Ако је историја учитељица живота, и ако се хоће да она то буде и у нас онда је неизмерно велики грех, зашто да се у. вастави из народне историје у народној школи, овај тако красан материјал, пун васпитне вредности, не обради тако да народна младеж, да нове народне генерације, добију потпунеи јасне појмове о величини значаја оваквога рада Св. Саве, а нарочито да им се јасно престави шта је добивено тиме што је Св. Сава и задобио и очувао независност српске пркве, Нека се проба да упитају школска деца, која су одлично изучила сву историју свога народа: какве су користи добивене, и какве су последице биле од тога. што је српска црква постала. Учитељ 8