Učitelj

312 _ Учитељ \

даље са себе задржавати иста права и исте дужности за ове крајеве као и за остале. Оно што мора поверити нарочито смишљеном и организованом телу, на чијем би челу стајао инспектор са изванредним умним и организаторским способностима и човек са изврсним ауторитетом. Тако организованом телу Минстарство би требало да уступи све дужности и стварање око просвећивања, а и већи део права, задржавајући за себе и само најмањи и најнужнији. У том смислу велим аутономију или спокојније печење просветну самоуправу.

2. Надзор мора бити инструктиван.

3. Школовање у овим крајевима да траје најмање две године дуже него по. другим.

4: Обавезно похађање школе спрвовести до крајњих граница и у року 3-4 године аналфабетске курсеве скинути са дневног реда, који у овим крајевима не дају никакве резултате.

5. За школе ових крајева прописати други наставни. план и други протрам и то неминовно,

6. За ове школе удесити нарочите уџбенике.

7. За ове крајеве основати женску учитељску школу са мало измењеним планом и програмом и целокупно старање око издржавања да прими држава на себе, а никако неко самоуправно тело. |

'8. У програм свих учитељских школа унети и поуке у раду у утраквистичким школама.

9, Уз женску учитељску школу отворити једногодишњи или двогодишњи курс за домаћице, који би свака школа морала да има. Пријем на курс вршио би се конкурсом а из реда одлично и врло добро свршених ученица женских раденичких школа (О важности овакве једне школе у овим крајевима може се говорити на другом месту).

10. Наставнички кадар сме само бити са потпуним и јаким учитељским квалификацијама (мислим само на учитеље и yuMтељице са положеним практич. учитељским испитом).

11. Распоред yu и женских наставничких снага да буде као 1:3.

12. Ни у једној школи не сме бити мање од. два наставника. У

13. Са укидањем оделења треба престати, она морају бити сва попуњена и не сме нигде бити полудневне наставе.