Učitelj

Настава из народне историје 317 њиховим уџбеницима има методичких погрешака, онда се то не може ви разумети ни оправдати. .

Уџбеник поводом којега говоримо о извођењу наставе из народне историје у народним школама, није ни са методске стране ваљан уџбеник.

У њему кад се говори о смрти Св. Саве одмах се каже: „Одатле (из Милешева) су Турци дигли његово тело и спалили на Врачару код Београда“. ј

Ово је очигледно велика методичка погрешка. један добар учитељ никад неће говорити о спаљивању Св. Саве онда кад се говори о његовој смрти, јер ако би говорио о спаљивању Св. Саве кад и о његовој смрти, и ако би хтео да његови ученици о свему што им се каже у настави имају јавне појмове, а то је један од првих и најосновнијих захтева методике, онда би се морало много објашњавати деци и ко су Турци, јер је то један нов појам, и кад су се они појавили, зашто су они спалили тело Св. Саве, где је Београд и шта је Врачар, кад је то било, и т. д. и онда би ова објашњења прогутала главну суштину предавања, Кад би такво предавање о Св. Сави одржао какав учитељски кандидат, па било да овако даје појам о Турцима, било да преко тога пређе без објашњења, био би одбијен од испита. Зато ће добар учитељ методичар говорити о спаљивању тела Св, Саве доцније, кад се буде говорило о патњама и страдањима Срба од Турака, кад је опаљивање и извршено, и кад ће деци све бити јасније и без великих објашњења.

На другоме месту се каже: „Његови (Ћирилови) ученици побегоше из Велике Моравске од гоњења немачких свештеника“. |

Ово је још већа методска погрешка, јер се пре тога нигде није говориле ни о Великој Моравској, ни о одласку Ћириловом у Велику Моравску, ни ко су Немци, ни зашто је настала нетрпљивост немачких свештеника према Ћириловим ученицима.

Кад се овоме дода и то, да ови ученици, који су побегли _ од гонења немачких свештеника из Вел. Моравске, нису Ћирилови, већ Методијеви ученици, пошто је Ћирило умро наскоро по доласку у Моравску, те је сав рад на ширењу Хришћанства у Моравској био Методијев рад; онда је јасно са коликом је пажњом израђиван овај тако „важан уџбеник у