Učitelj

316 Учитељ

Шта би било кад ни код Срба не би била очувана народна црква и народно свештенствог Јасно је да онда им грчко ни католичко свештенство не би везивало своју судбину за судбину српскога народа, да онда ни код Срба неби могла бити очувана ни национална свест, ни национално осећање, ни национални понос, па стога не би било ни покрета ни борбе за за ослобођење, па зато не би могло бити ни нашега садањега народнога уједињења.

Није ли довољно јасне да тек после једнога оваквога предавања школска младеж, може добити јасне појмове и о значају нездвисности српске народне цркве, о огромној величини духа Светога Саве, ми о великоме утинају његовога рада на наш државни и национални живот 2

Без таквога извођења наставе.из народне историје у народним школама и ова настава постаје вербализам.

Нека се ивводи оваква рационална настава из народне

историје у народним шкољама у свима покрајинама наше ује-_

дињењи демовине, па нека се онда инко не плаши сепратистичких тежња и ровења и нимало не брине за будућност наше уједињене домовине! Те тежње и ровења не може сузбити ни уништити никаква политика. Њих може сузбити и уништити лагано али сигурно само народна школа и целисходно васпитање младих народних генерација!

3. Мешодска обрада градива. Да уџбеници могу корисно послужити у извођењу наставе, у чему се управо и састоји вредност уџбеника, потребно је, поред научне тачности, да је и наставно градиво обрађено потпуно методски. Та методска обрада састоји се у распореду градива, у доброј обради сваке "методске јединице, у погодном и разумљивоме стилу с обзиром на моћ схватања школске деце. Од свега тога зависи већа или мања вредност уџбеника.

Уџбенике за основзу наставу израђују, као што се зна,

и наставници народних школа и наставници средњих школа. Први немају у свакоме случају довољно познавање дотичнога предмета, ати се свакад претпоставља познавање методике, док други не располажу свакад довољним познавањем мегодике, а предпоставља се добро познавање предмета. Зато ако у уџбеницима, које израђују учитељи, има научних грешака, то се може и разумети и у неколико и оправдати; али ако у

зада