Učitelj

Џедагошки преглед 327

-топису Матице Српске“ и Владимир Вујић својим чланком у „Просветном Гласнику“.

. Један од живих педагога, који је код нас доста превођен и која је постао доста популаран јесте Габриеле Компејре, Његово капитално дело „Интелектуални и морални развитак детета“ превела је код нас Јелица Беловић и оно се сматра · за најбоље из области дечје психологије. Он је писац првога уреда и са његовим се чланцима сусрећемо по свима француским педагошким часописима. Његова „Теоријскаи практична

педагогика“ и његова „Психологија“ преведене су и на наш

језик и Компејре је познат у целоме свету као одличан педагог.

Ми би још могли да наведемо читаву једну плејаду младих. француских педагога, који апостолски раде на прогресу педагошке науке, али ћемо их оставити да раде и да се тек посде њихве смрти о њима пине.

Свесна своје културне моћи, Француска данас поносито корача путем културе и прогреса чинећи добра цивилизацији целога света

ПЕДАГОШНИ ПОРТРЕТИ

Дин, Ђ. Димитријевић

Паул Барт

Ко је Барт, треба да знају сви они, које интересује педагогија и социологија, јер Је Барт био педагог социолог. Ако би се педагози новијега доба поделили на експерименталисте и социјал-педагоге, онда би Барт заузео место вође овог другог правца.

_ Интересујући се делима Паула Барта, намерни смо да сада приликом његове смрти изнесемо његов рад на пољу социологије и педагогије, наравно уколико нам је то могућно. И пре но пошто пређемо на излагање, нека нам је дозвољено рећи, да смо његову педагогију или боље да речемо уџбеник за педагогију под насловом : Elemente der Erziehungs und Unterrichts« lehre npeBeHm M MdeKaMO згоду да је издамо, јер се код нас осећа велика потреба за уџбеником педагогије ове врсте.

·_ Барт је осетио, да треба уједначити у један систем схватања социолога, којих сваки истакнутији има своју социоло-