Učitelj

Књижевни преглед 349

радио за основну школу. Доцније је утицајем Атанацковића постао школски саветник, тј. управник и надзорник свих наших школа у тадашњем аустријском царству. Натошевић је био реформатор наших школа не само у бившој ЕР него и у Србији, па и у читавом народу.

Натошевић је једна од најјачих радних снага, које смо ми у опште имали. Као управник и надзорник наших школа, он је увидео дивно, да је прва ствар дићи учитеља морално и материјално. Знао је врло добро, да је школа, где год је пала, пала због учитеља, а где год се дигла, да се дигла учитељима и да другога пута нема. Зато је неуморно радио на дизању учитеља. У књизи се говори о животу и раду Натошевићеву, који је врло интересантан нарочито за наставнике. |

Сам писац вели, да се о Натошевићу једнога дана мора написати једна опширнија књига, јер је његов рад обилан.

Књига је марљиво и исцрпно израђена и то тако вешто, да није досадна за читање какве често бивају биографије Писац се трудио да учини све што је требало учинити да се прикупе подаци и изради једна оваква књига и у томе је успео, ма да је на неким местима наилазио на непредусретљивости и брутално одбијање при тражењу података. С тога је препоручујемо читаоцима ~ Вујица Петковић.

Др. Добр, Гер. Поповић, Хигијена за ђаке средњих и учитељских школа. [| књига са 72 слике. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића.

Изашла је и друга књига Пе Др. Добре. Гер. Поповића нашег признатог популаризатора медецинских наука. Ова књига је намењена ђацима средњих и учитељских школа али је тако популарно написана да је може лако читати и разумети и мало интелигентнији читалац. Ово је може се рећи. најбоља Хигијена у нашој литератури. У њој се расправљају питања из свих грана која засецају у наш социјални и индивидуални живот. Према томе у овој Хигијени додиривата су и расправљања питања и из Еугенике, расне и индивидуалне и социјалне хигијене. Цела књига подељена је на ХУП глава у којима се говори о ваздуху, земљи, води, храни, стану, заразним болестима, туберкулози, полној хигијени, социјалном зна-