Učitelj

350 Учитељ

чају болести, нези болесника првој помоћи у несрећним и напрасним случајевима, жени као мајци, школској хигијени и најчешћим болестима код ученика.

Сваки од ових одељака је потпуно, тачан, јасан и занимљив. Код описивања заразних болести истицана је поред упута за распознавање болести свуда и предохрана а и начин лечења док не стигне — лекар. Нарочиту пажњу заслужују одељци о нези болесника, нези мале деце и жени као мајци. Читање и боље разумевање олакшавају многобројне илустрације која са

„ спољашњом израдом књиге и техничком опремом особито пре-

поручују ову књигу.

Како се код нас у учитељским школама врло површно обрађивала у много случајева Хигијена то је ова књига добро дошла нашим учитељима тим пре што је укратко али врло практично и поучно изложена најглавнија грађа и из познавања школске хигијене. С тога ову хигијену топло препоручујемо нашим учитељима. Не би требало да буде ниједног учитеља- це који не би набавио ову корисну и поучну књигу баш и у интересу чувања свога сопственог здравља.

Мих. М. Станојевић:

Б) СТРАНИХ

Рошг | Еге МошуеЏе, тромесечни часопис. Излази у Женеву. Уредник Адон Реглеге. Година |. Годишња претплатл 12 француских франака.

Интернационална Лига за ново васпитање са седиштем у Женеви, покренула је почетком ове године свој часопис, који излази на три језика: на француском, кога уређује РПг. Адон Регпеге ; на немачком, кога уређује Ог. Епзађећ Rotten y Bepдину и на енглеском, кога уређује Веаштсе Епзог у Лондону Француско издање изгледа да је најраспрострањеније благодарећи славном уреднику Феријеру, доктору социологије и професору у институту Жан Жак Русб у Женевн.

Часопис почива на овим идејама:

1. Есенцијални циљ сваког васпитања је припремање деце за хотење и реализовање у сопственом животу супремација духа. Оно мора циљати, ма какво било васпитачево гледиште,