Učitelj

Краћи прикази 355

колаја. Ова је књига веома интересантна као појава у гомили равних политичких и економских питања које наше друштво caoa баш претреса. Она нам јасно говори да не требамо губити духа и вере у боље идеале будућности. Јер оно што њу одликује јесте једна неизмерна јачина вере, дубина мисли и топлина осећања. Мало је писаца који силазе тако дубоко у срце своје (молитве 44) а ум свој (45) и у душу своју (46) па да могу узвикнути: „покај се и обнови се душо моја; покај се док још имаш рока. Обуци се у девичанство брзо; брже, док твоја прљава временост иије постала прљавом већношћу“. Књига Молштшва на језеру садржи сто молитава. Све су. оне искрена исповест једне религиозне душе која је дубоко проникнута вером у Бога и не пропушта у животу своме ниједан тренутак а да поступке своје не процени са тог вишег религиозног гледишта. У том смислу се сравњују са Псалмима Давидовим и Причама Соломоновим. И одиста је тако. Онај узвишени религиозни идеализам где се у молитви призивају све твари, (мол. 26): пустиња, камење, лилије, рибе, тице ит. Дд. да устану и поклоне се Господу приближује се само Псалмима. Неоспорно да је ово једна ретка књига, која можда и неће бити довољно процењена у: наше време; али којом ће се увек моћи напајати религиозне душе и о којој ће се увек много говорити. M |

БИБЛИОГРАФИЈА

Проф. Јов. Ђ. Јовановић Методика матерњег језика. у народној школи Београд 1923. цена 25 дин.

Милан Шевић, Шта може васпитање, историјски поглед на ово питање —- као ХЈХ св. педагдгијске књижнице Београд 1923 (прештампано из „Учитеља“) цена 4 дин.

Слике из ревизије написао Јосиф Стојановић упр. уч. шк. у пензији "Друго издање Београд 1923 г. издање књижаре „Рајковића и Ћуковића Београд.

Павле Аршинов. Краљевић Марко наших дана. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Београд 1922 г.

Црни Дани забелешке једног гимназиста од Мих. Сретеновића. Београд. 1922. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића.