Učitelj

356 Учитељ

Као Библиотека Малог Позоришта изашле су: Цар Душан историска сл. у 4 чина; Сенковић Иво слика у 3 чина по на- _ родној песми; Пред вилинским дворима — бајка у једном чину певањем и Пропаст света, шала из дечјег живота у 1 чину с певањем све 4 од Мих. Сретеновића. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Београд цена је свакој, свесци 2-4 д.

Мих. М. Станојевић Читанка за | и П раз. нижих занатско-трговачких и женских радничких школа. Београд _ г. цена 6 дин.

Tr. Добр. Гер. Поповић, Хигијена за bave средњих и учитељских школа П књ. са 72 слике издање књижарнице Рајковића и Ћуковића. Београд 1923 г.

Природа и деца приповетке за децу. Написала Милица Јанковић, Илустровала Милица Чађевић. Београд 1922 г. цена 20 u

НАЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

Изишла је пре Npartor времена једна лепа књига за децу под насловом „Црни дани“ од Мих. Сретеновића учитеља, о којој ћемо донети опширнији приказ у наредној свесци. Ово је дело пандан Светлих дана, који су изишли после Балканских ратова. Врло лепо и са пуно родољубља описани су у облику романа догађаји који се збише у самој отаџбини у овоме великом Светском рату. Роман ће нашу школску децу занимати у толико више што су то догађаји из врло блиске прошлости у којој су и сами били многи учасници и којима је још у свежој памети много што шта из описа ових догађаја.

*

Као прво издање фонда за издавање дела Југословенских женских књижевника Женскога Покрета изашла је из пера познате. нама књижевнице Милице Јанковић збирка приповедака за децу, под насловом Природа и деца.. У књизи је око двадесет лепих приповедака, уметнички обрађених, од којих