Učitelj

Књижевни преглед 433

практично, Стари уџбеници антрополошки, ово су сматрали, као своју главну и једину сврху. Излагање закона живота код

"човечјег организма, тог најсавршенијег створа мајке природе

одсуствовало је, код свих ранијих уџбеника ове врсте. Педа-

тошки добро образован човек, писац ове књиге, потпуно је

одстранио те недостатке и одбацујући шаблонско и голо описивање органа човечјег тела, он је научно изложио функционисање људске машинерије.

После нашег политичког јединства потребно нам је и потпуно духовно јединство. То ће мо ми, добрим делом, постићи помоћу школе и помоћу разних институција за нацнонално васпитање. Један део социјалног васпитања, на коме учитељи,

такође, морају сарађивати јесте активна хигијенска пропаганда

ради побољшања здравља и расе нашег народа. Ово дело обраћа нарочиту пажњу на то, али ни ту није излагање дог-

'матичко, као у многим хигијенским списима, него је научно и

интересантно образложавано шта сваком поједином органу прија (па то радити) а шта му опет шкоди (па то предвилети избећи). У том погледу је нарочито и важан и интересантан извод хигијенских напомена на стр. 321—323: „Осам главних хигијенских и до сада једино огледних поступака за продужење живота и за побољшање расе“. То би сваки требао да зна и ја бих их прозвао: Десет хигијенско - божанствених заповести.

Да писац хигијенске ствари не излаже догматички, већ да их научно образложава, ради краткоће приказа, наводимо само пример о чешћем испирању уста (стр. 270—271): „Кад се на желатину говори с пола метра одстојања, онда се после 48 сати на температури од 37" С. бити у њој само 174 микробе ако су нам уста била добро испрана, а 2145, ако су неиспрана.

Поред употребе најбоље и најновије француске и немачке литературе (стр. 6), г. Томић је познат и као одличан наставник и ми се поносимо, што смо били његов ђак. Употребити големо наставиичко искуство у овом делу, то није ствар тако

· мала да се не опази. Методичке стране овог дела израз су

тога искуства, као и оно јасно, до популарности, излагање. Дело може читати сваки иоле интелигентан човек, иако

је оно првенствено писано за ђаке учитељских школа и ђаке

МТ разр. гимназије. Без њега не треба да буде ни студент ме-