Učitelj

434 Учитељ

_децине, ни студент биолошке групе, на филозофском фегкултету, ни студент педагогике, у Београду, Загребу, Љубљани и Скопљу, па ни иједан наш лекар, због правилних научних. термина.

Као што смо се правилно обавестили издавач г. Ђуко: вић, да би олакшао учитељима куповину књиге за себе U. школске књижнице даје, према постављеном услову од писца,. 209/, рабата, ко му пошаље новац. бар за 8 комада (колико: стаје у пакет од 5 килограма),

Ми се надамо, према личном утиску, да ће пау пажњу привући у овој књизи: _

1, Наука о ћелији (која је тако рећи основ целокупној биологији) и какве су физичке, хемиске и биолошке особине живе материје (протоплазме с једром).

2. Како се формира једна човечја јединка почевши од т. зв. почетне ћелије.

3. Тако исто излагања о мозгу и чулним органима, (врло ва-. жна за присталице радног васпитања), а нарочито о узроцима сна.

4. О пореклу човека је одличан докуменат и за присталице слободног васпитања. и

Поред изнетог и остали материјал је особито лепо и тачно изложен, али нам.се чини, да о ова четири научна питања (делимично у Цијеновој Физиолошкој Психологији), 0с0бшпо о сну о коме је нешто писао Рт. Б. Петронијевић у својој Емпириској психологији п расправи о сну и сновима, БосанВила), нигде до сада нисмо овако што чинили у нашој књижевности. Још једном препоручујемо најтоплије ову књигу свима. колегама у нашој Отаџбина, јер ваља имати на уму, да без Анатомије, а нарочито физологије нема ни добре Психологије,. " па ни Педагогике. Педагог без знања физиологије Bala само "на парче.

Сматрамо за пријатну дужност да похвалимо и техничку и техничку израду књиге. Грешака је мало ти оне су незнатне (види стр. 343). На стр. 38. треба још исправити, место Д-р Пастер написати Луј Пастер. Погрешке су могле доћи само због тога, што писац није био у месту штампања књиге.

Ми желимо да ово дело, још у току ове године, доживи и четврто издање, јер би то био најбољи доказ његове вре—