Učitelj

438 Учитељ

вољно педагошких појмова те се упише на Педагошки Факултет истог универзитета, где добије и докторску титулу. Затим је студирала методе Нагд-а и Зетшп-а за идиоте, походила у том циљу Француску и Енглеску и по повратку конструисала је један богат дидактички материјал и предузела наставу и "васпитање над једном групом идиота. Радећи са њима она је имала великог успеха и дошла је до убеђења, да се тај метод, који је тако чудно развио идиоте, може применити и на развиће нормалне деце. И она тако долази на мисао, да оснује једно дечје забавиште, кога она назива Дечји Дом, и да на. малој деци отпочне стварну примену свога метода.

Први Дечји Дом, Монтесори је отворила у Риму у радничком кварту Сан Лоренцо, где је пожњела својим методом јединствене успехе и затим Домови печеше ницати на све стране. Да би пак што више проширила свој метод, она га је штампала 1909 године и већ 1913 године он доживљује друго „издање, кога ми сад приказујемо. Метод је убрво стекао сим"патија у целом свету и Монтесори је одржала два интернационална: курса у Риму на коме су узели учешћа Америка, Немачка, Енглеска, Француска, Шпанија, Русија, Холандија, Пољска, Индија, Јапан, Трансвал, Панама,. Аустралија, Канеја ти Аустрија а метод је У брзо преведен на енглески, француски, немачки, руски, шпански, пољски, румунски, холандски, јапански, кинески и каталински језик. Њиме се и данас странци толико интересују, да Монтесори добија позиве из многих земаља, да дође и држи предавања из свога метода. И Лењин је позивао "Монтесори у Русију, да и тамо оснује Дечје Домове по њеном систему, али немам извештаја, да ли се том позиву одазвапа.

Као што се из горњег дела види, Дечји Домови, почивају „на овим принципима: | ; i

|. У Домове се примају нарочито радничка деца, чији су родитељи заузети радом по фабрикама а деца су им принуђена, да највећи део времена проведу на улици. Такву децу _ родитељи доведу у Дом изјутра кад полазе на рада кад се враћају са рада, одводе их својим кућама.

2 Дечји Домови осигуравају економске услове те деце на тај начин, што у Дому добивају хигијенску храну и топло одело и обућу. |