Učitelj

Књижевни преглед. · 43g

3. Дечји Домови чине један благ прелаз од куће до школе. Они више личе на домаће собе, него на учионице. У њима нема клупа, већ деца седе за малим а дугачким столовима са све четири стране. Учитељица има само столицу и с времена на време прилази појединим столовима и показује деци оно, што она захтевају.

4. Сваки дечји Дом мора имати двориште за играње и врт, где ће деца гајити цвеће и поврће а тако исто и извесган "број животиња, које ће сама деца неговати.

Методика Монтесоријана, која нам је такође у овом делу опширно изложена, одликује се богатством наставних средстава. Монтесори је констуисала један огроман број очигледних средстава без којих се њен метод не може ни замислити. Та средства данас толико коштају, да је то поглавити разлог зашто «се систем Монтесори тако слабо примењује. И ако се та методика примењује на децу од 3—5 година узраста, ипак у њој имамо две врсте предмета: једни за развиће тела а други за развиће духа. Развиће духа постиже се: васпитањем чула, чи-тањем, писињем, рачунањем и цртањем. Развиће тела постиже се: гимнастиком са справама и без ових, слободним играма, ручним радовима у школи и врту. Све су то предмети, који имају своју поступност али које наставница не предаје свима учени"циема, већ појединцима кад то захтевају и кад учитељица нађе згодан моменат. Али зато наставница мора да зна духовну способност свих ученика и да се према томе у раду руководи.

_У систему Монтесори најинтересантније је, што сваки ученик ради оно што хоће и што му се допада. Онима, који нису походили Дечје Домове, ово изгледа чудно и бесмислено па чак и несхватљиво. И ја сам тако мислио, али сам се уверио, да сам био у заблуди. У Дечјим Домовима саморадња је толико развијена, да деца увек понешто раде : једно н.пр. пише косе црте, друго ређа коцке или куглице, треће ређа. слова из словарице и саставља неку реч, четврто дошло код учитељице и пита је нпр. зашто је умро неки деда Васа. Учитељица сад користи тај моменат и прича му, како је у природи све створено да радн: и биљке и животиње, како све расте, развија се и умире. Тада се нарочито стара да детету пружи што «више појмова да га научи каквим корисним стварима и да му