Učitelj

116 O Учитељ

Сва обавештења онима који желе учествовати на овом. конгресу даје Главни Секретар J. A. Hawiczek B. Sc. Maryland. Letchworth (Herts) England. | ј Ној

*

Седамдесет учитеља из Јужне Србије код „Привредника“, 70 учитеља из Вардарског краја Јужне Србије — бивши екзархиски учитељи — били су шест месеци у Београду где су се спремили за сталне учитеље. Кад су свршили тај курс, онда. је 70 њих посетило и Привредник — који је пре три месеца преселио своју централу у Београду. Ти наши просветитељи желе да се користе за своје ђаке и свој крај са Привредниковим одличним уредбама за збрињавање добрих и способних: Ђачића у шегрте разних струка.

Све им је показано и протумачено како треба, а нарочито како треба одабирати и препоручивати сваке године. Привреднику све заиста ваљане, способне и у свему безуветно сигурне Србе ђаке за шегрте, кад сврше основну школу. Сви наши крајеви а нарочито ти нови крајеви Јужне Србије врло су оскудни са модерним занатлијама свију струка, а Привредвик уредио нам баш ту најпотребнију ствар до савршенства, удесио је да до тога може свако па и најсиромашније ђаче, које здрав ваљав, способан. У ово 25 година свога рада одобрао ._ збринуо и издигао је Привредник из свију крајева наше државе13.000 махом одличних а већином сиромашних ђачића као. "своје питомце и збринуо их је у 80 разних привредних струка. _ Данас су хиљаде и хиљада тих људи сви старији, дорасли који. су се држали свога реда — на све стране паи у Скопљу и · по другим важнијим местима оног краја први, најнапреднији, највиђенији, а старији од њих боме и богати привредници,. господари, домаћини — а што је за општу ствар и за општи. напредак најважније — они су и прекаљњени, модерни, културни, и корисни светски људи.

Наши учитељи требали да се користе одабирајући и препоручујући увек из свију крајева привреднику здраве, ваљане, способне и у свему безуветно сигурне Србе ђачиће од 12 до. 13 година па да Вам се врате до коју годину ваши домаћи синови из света као спремни, стручни умудрени корисни светски људи рада, искуства, то јест као носиоци праве културе.