Učitelj

Белешке 717

и сваког напредка у најшире кругове и слојеве свију наших "крајева.

Ово је нарочито важно и корисно за наше јужне крајеве "одакле би учитељи могли слати већи број деце „Привреднику“, која би се тамо после враћала пречишћено националне, културни и свесни својих грађанских и националних дужности у своме народу и својој отаџбини.

| =

Алексиначка Учитељска Школа у ВБратарници и на Вршкој Чуци. 58 ученика Ш р. Алексиначке Учитељске Штколе са својим управитељем и 2 наставника учинили су „излет 5, 6 и 7 т. M. no Вршке Чуке и Вратарнице у циљу упо"знавања свога народа и своје Отаџбине, У Вратарници су били примљени од мештана сви ученици и наставници на стани. храну. Излетнике су дочекали на железничкој станици у Вратарници председник општине г. Лазар Марковић с кметовима и одборницима, управитељ осн. шк, Петар Ристић са својим "колегама: г. Младеном Милошевићем и Олгом Милошевићевом учит, и својим ученицима; Вратарничко Певачко Друштво и „представници Друштва за Народно: Просвећивање, Земљорад"ничке Задруге, Потрошачке Задруге и Народне Књижнице и читаонице, месни парох г. Стојан Моцић и многобрјно грађанство.

Сви ови чиниоци учинили су те су ови излетници пријатно провели у њиховој средини, а концерат који приредили ученици 6 т. м,. у вече био је обилно aa те је на каси било 1000 дин. |

Осем овога, и ако су сви излетници с необичним гостопримством дочекани, културне установе су дале излетницима банкет и испртатили излетнике до станице корпоративно онако исто, као што су их и дочекали.

Свима овим чиниоцима који окакшаше излетницима иввршење задатка, управитељ учитељске школе у Алексинцу у име наставнике и ученике изјављује срдачну захвалност.

= Књиге за препоруку за ђачке дарове о годишњим испитима.

Приче Марога Здравка, књига за децу са сликама на"писао Иван Ђаја. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића.