Učitelj

16 Учитељ

OT ом ННВ _______-______________--

mladež nema valjanih omlađinskih knjiga, nema ni svoga časopisa, pa se odluči da sam piše sa mladež i da joj sam uređuje mjesečnik „Bosiljak“, koji nažalost ne nađe dovolino ni razumiievanja, ni potpore i već druge godine prestane izlaziti, Međutim Ivan Filipović ne malakše, već radi oko toga, da ponovo počinje izlaziti časopis za mladež, pa mu to i uspije. 1871. Hrv. pedag. zbor počinie upravo nastojanjem niegovim izdavati „Smilje“, tail naš danas najstariji omladinski list, Pored toga i sam napisa mnogo uspjelih izvornih priča za mladež, pa opet prevede mnogo priča i pripoviedaka iz strane omladinske književnosti.

Pored toga golemog književničkog rada ne zaboravi ou Hi stručne, pedagoške književnosti, pa u oblasti ove naučenjačke literature napisa mnogo izvrsnih, umnili pedagoških članaka, naipače članke, O revizili školskoga zakona, Šta više i sam je počeo da izdaje i redigira u slobodnome duhu naprednoga učitelistva pedagoški list „Prosvjetu“.

Svuda je Ivan Filipović dospio i svagdie se kao vrstan knii· ževni radnik, valjan stilista i logični mislilac, a oduševijen patriota i nacionalan radnik izdigao u prve redove. Pa opet.sav taj njegov mnogostruki i uspješni rad u oblastima beletfristike, omladinske i naučenjačke pedagoške književnosti ni izdaleka ne doseže one vrijednosti, koju Ivan Filipović za sve nas, naipače za hrvatsko učitelistvo, dostignu svojim snažnim organizacionim radom u našim staleškim redovima. A on ie među tadanjim učitelistvom za гај težak rad bio, i po svome poštenju, pa naiposlije i po svojoj iskrenoj ljubavi, što ju je osijećao prema svome staležu, jest, on je po svemu tome bio najpozvanili da bude vođ i organizator hrvatskoga učiteljstva, svjetionik niegove samostalnije, Vedriie i svjetlije budućnosti.

U vreme najagilniiega rada Ivana Filipovića, koliko na književnome toliko na staleškom polju, učiteljstvo ie hrvatsko bilo gotovo bez ikakve staleške organizacije, izgubljeno, međusobno raskidano, otuđeno, pa otuda u borbi za svoja prava i za svoje staleške interese, — bili oni kako mu drago od татабаја ! упаше vrijednosli po čitav stalež — Slabo, bespomoćhno, neopaženo i neuvaženo Ivan Filipović sve ie to svojom vidovitosću ргогтео. ubrzo, pa osijećajući, da učiteljstvo može samo onda biti snažno, da samo onda može da za svoja prava vodi uspiešnu borbu, akc je dobro organizirano, priania poslu neumoran i siguran uspjeha,

аи

ik ава