Učitelj

18 | Учитељ

ЗА А O O o

М. Ј. — Београд.

Из мојих успомена 0 Ивану филиповићу

Пре тридесет година нека невидљива рука приређивала је често погроме на Србе у Загребу иу Хрватској. Заблудела младеж свих сталежа сматрала је Србе за непријатеље онда, када се кукавички удварала Немцима и Маџарима. Против те заблуде устао је одлучно један признат родољуб и угледан просветни раденик, Хрват, пок, Иван Филиповић, школски надзорник и председник Учитељског Удружења Хрватског. Он је и усмено и преко јавности доказивао да су Срби и Хрвати један народи осуђивао нападе и мржњу међу браћом.

То је дало повода, те сам ја у име Главног Одбора Учитељског Удружења написао једно родољубно писмо пок. Филиповићу и замолио га да на нашу Учитељску Скупштину, која ће се кроз неки дан држати у Шапцу (1892 г.), пошље делегате за споразум и братско упознавање, а ми ћемо им вратити посету У јесен за време њихове скупштине. Филиповић се обрадовао овој идеји и одушевљен нашом намером похвалио ову мисао у једном родољубивом писму. Том приликом означио јеим Хрватске делегате: Даворина Трстењака, М. Кобалија, Цигановића и Кирина, који су и дошли на скупштину и које смо ми скромно и лепо дочекали И доцније пок. Филиповић продужио је преписку са мном и још некима. У свима писмима до смрти он нас је храбрио и подстицао на рад у том правцу. Жао ми је што су та писма пропала, јер би се из њих видело, какав је то родољуб био.

Кад дође време, да Хрватима вратимо посету, пођосмо из Србије нас 17 учитеља ца. Колико се сећам поред мене били су: Путниковић, Велицки, Јанко Веселиновић, Мих Станојевић, Сретеновић, Соколовић, Зарић, Максимовић и други. У За_ гребу нас дочекаше братски. Све нас сместише у хотел „К Јањету“, где смо имали и стан и храну бесплатно. Сем тога Филиповић беше одредио групе учитеља и учитељица, које су нас неизменице водиле по граду при разгледању разних установа и које су редовно с нама ручавале и вечеравале. Никад их није било мање од 50, те смо се тако упознавали, мењали мисли, држали одушевљене здравице и утврђивали братство.

а а а а а

а за

ба 5 На а “o