Učitelj

26 Учитељ

јемо као потпуна члана са сигурним мјестом у Његовој најужој заједници. Другим ријечима и јасније истакли бисмо ту мисао за наше прилике; само прави и потпуни Србин, само ваљан Хрват и Словенац може да буде потпун Југославен, да буде ваљан и продуктиван члан наше дружине, само онај, који је срастао са Српством, Хрватством и Словенством може да постане члан јединственога Југославенства, може да припане потпуном националном типу, који ће апсорбирати у себи све оно, што је заједничко једному, другому и трећему..

Тако модерна дидактика долази у прилог ономе стајалишту, што смо га изнијели као једино оправдано и могуће стајалиште за успјешно организовање рада у подручју наше основне народне просвјете с намјером, да она сједињава еве продуктивне снаге нашега народа у једну јаку и нераздјељиву цјелину. Правилно схваћање модерне дидактике доводи нас до истога циља и увјерава нас, да можемо за наш народ без об-– зира на вјеру и име поставити један опће узгојни и образовни циљ у нашој обичној основи и да можемо организовати јединствену основну наставу, а да се притом не ћемо никако огријешити о оне вјерске, културне и племенске диференције, које су тијеком времена национолизоване и прилагођене духу народа. Наш национални идеал замишљен у духу народнога јединства и савремени педагошки идеал иду овде руком о руку и кад бисмо у том раду пошли којим другим путем, та два идеала би се разилазила и не би се у својим настојањима помагала онако, како се помажу кад радимо према идеји народ"нога јединства.

У настојању око изградње јединствене обучне основе ваља нарочито узети у обзир сбуку у материнском језику, обуку У народној географији и народној хисторији. Покушат ћу у овој расправи да покажем, коју грађу и на какав начин ваља ту грађу у напоменутим предметима обрадити с ученицима основне школе, да се с једне стране задовољи нама по даљни _ наш опстанак потребна идеја народнога јединства, која треба да стоји као сврха држављанскога узгајања непрекинуто пред очима просвјетних радника, а с друге стране, да се задовоље и научни захтеви.

— Наставиће се. —