Učitelj

Ко (о 7“

Просветни преглед

Енглеска

Књиге за слепце. — Услед сгромне цене књига, која је у Енглеској наступила а нерочито за књиге за слепце „Народна библиотека за слепце“ у Лондону издала је један проглас молећи студенте, да се добровољво јаве за преписивање таквих. књига. До сада се јавило преко 500 студената који тај посао бесплатно врше.

Поменута библиотека отворена је свима слепцима британске империје и свакога дана шаље око 500 свезака својим читаоцима којих има преко 8000. Библиотека сада има око 60.000 свезака за читање и око 8.000 књига за музику, а финансијски је осигурана разним својим фондовима а нарочито прилозима чувеног милијардера Карнеџија. Сама зграда библиотеке је велелепна а унутрашње је уређење за особиту похвалу. Међу делима, у њој се налазе, дела најбољих светских писаца и све оно што је за слепце изашло ма на коме језику тамо.

"се налази. Та се библиотека сматра највећом на свету те врсту и што је најглавније читање је апсолутно бесплатно и читаоцима се чине такве олакшице какве се не чине у обичним библиотекама.

Румунија

Друштво за психологију. — У Букурешту је ту скоро основано друштво за психологију, коме су на челу професори Marinescu, Obreja, Minovici, Raduiescu, Topcin, Nisipeanu, Stefanescu, rocnobuHua Vlaicon, Ucechia, Topcin, Nisipeanu. Ila» je друштва да усавршава општу патолошку психологију, затим. етничку, социјалну, дечју и животињску психологију; да оснива психолошке лабораторијуме и да врши испитивања криминалне деце. Друштво ће покренути и свој часопис и стајаће у вези. са свима сличним удружењима у иностранству.

Физичко васпитање. — Парламенат је донео један закон по коме ђаци регрути имају да бирају: или двогодишње слуслужење у кадру или једногодишње служење и обавезу да ће у другој години испунити програм, кога је увело америчко. друштво „Joung Mens Christian Association“ sa yHanpebebeфизичког васпитања. |

Шведска Продужне школе. — Пошто је престала већим делом. бсрба против аналфабетизма у Шведској је отпочела припрема.