Učitelj

206 Учитељ

дечака и младића за испуњавање својих дужности не само сопствених и домаћих, већ и грађанских, социјалних и поли-тичких. У том је циљу још маја месеца 1918 године Шведска донела један специјални закон за продужне школе. Тим се зажоном омогућава деци да после основне школе добију једну професионалну наставу, зашта су дужне све општине да до 1924, год. отворе тако зване продужне школе. Настава у тим школама траје две године и обавезна је за све оне ученике, који сврше основну школу а неће да иду у друге школе. После првог периода од две године долази други период истог тразјања: период професионалне наставе подељен на четири секције: индустријска школа, школа за вештине и занате, трговачка ашкола, и школа за домаћу економију. Упоредо са продужном школом основање су и више основне школе са два типа: партикуларне професије и опште обуке. Држава се обавезује да издржава наставнички персонал по овим школама и админи:"трацију а општине су дужне да спреме зградеи потребан ма-теријал. Поред тога Шведска данас врши једну социјалну гкцију заштитом деце, мајки и раденика не само у погледу физичком м интелектуалном већ и моралном.

Норвешка

Школско јединство. — Јавна настава у Норвешкој изводи «се у овим институтима: |

1. Основна школа од 7—14 година;

2. Средња школа од 12—16 година;

3. Гимназија (класична ил модерна) од 14—17 година;

4. Универзитет.

Она деца, која хоће да продуже школовање у гимназији, | уче основну школу пет година а остала седам година. У ове последње две године уче сен модерни језици. Привилегисаних по школама нема.

Белгија

Заостала деца. — Слично Немачкој и Аустрија и Белтија је донела један закон по коме заостала деца добијају ва- | очито васпитање у специјалним школама. Према том закону све општине са преко 20.000 становника дужне су ла оснују један фонд за такву децу а такав исти фоод дужни су да