Učitelj

Књижевни преглед 209

Затим је узео за основу 8 и додавањем бројева од 0—9, гради бројни низ од 8 до 17. Као припремну вежбу изводи: 8-—0;8-1,8—2;8—2=8,8-–—=9,8-2 = 10. Овако редом узима на основу даље 7, 6, 5, 4,3 и 2 и изводи и утврђује прелаз преко десетице. После очигледног предочавања на куглицама, које су поређане тако, да очигледно представљају сам прелаз, даје све могуће комбинације, које се могу извести у обиму представљених бројних односа. Тако код додавања (сабирања) тако код одузимања.

Најтежу рачунску радњу: дељење, извео је г. Искруљев најочигледније. Нацртан је сто, за столом онолико ђака, на колико треба да се почели бројна количина, а пред њима стоји та количина у једноредном низу подељена, управо свакоме додељено колико припада, кад се дељење изврши. Треба да се подели 9 на 3. За столом су 3 ђака и пред сваким 3 јабуке. Тако је изведено и садржавање и дељење да је дечјем духу врло занимљиво и врло јасно.

Ову је рачуницу радио г. Искруљев са пуно | воље и преданости да помогне и ђацима и учитељима ! разреда и овако очигледну и добру рачуницу ми до сада нисмо имали.

Заступници принципа посматрања, који принцип заступа и г. Искруљев, можда би му нашли замерку у томе, што се одушевио за једноредно низање куглица, док износи природне слике које дају слику дво и троредног низања. На пример: код броја 5 у врху поређане су једна до друге 5 куглица, а одмах испод тога износи се слика: писмо са пет печата: 4 у угловима и 1 на средини; слике листа и цветови са 5 круничних листића са дворедвим грунирањем.

Али, ако се узме у обзир то, ца је у нашим школама у употреби највише руска рачунаљка, код које је једноредно групирање, онда је поступак г. Искруљева сасвим оправдан. Јер, за вештачко средство, које је код нас највише у употреби, даје такво групирање, како је на њему изведено, а природне слике даје онако, како се у природи јављају.

О овој рачуници г. Искруљева изразио се дидактичар г. Декроли најпохвалније и зажалио је што није преведена на Француски, То је највећа препорука,, коју ми овде понављамо: да је једна од најбољих рачуница ове врсте и треба свака

Учитељ | |