Učitelj

216 Учитељ

"је и практичар. Педагогија без покушалишта значи као и медицинар без клинике. Но, педагошка покушалишта не смеју се бринути само за научно даљње образовање педагогике и праксе, већ треба да служе и експериментално-педагошком претходном и стручнсм (професијоналном) образовању учитеља и свим врстама васпитача. Наставне столице (катедре) за педагогију које немају педагошка покушалишта са екперименталним школама, према томе треба сматрати као врло непотпуне установе.

Обелодањивање експериментално-педагошких радова захтева тачну ознаку хипотезе, извађање и оверовљење истраживања; с тога се ово може увек и на сваким местима верификовати и даље предузети. Само експериментално-педагошка метода испитивања омогућава плодоносзлу научну радну заједницу и светску педагогику. 4. Систем: испитивање чињенице морају се опет довести у ред да би се добио преглед и сувишност и да би се откриле и отклониле евентуалне мане И недостатци. На тај начин постаје систем или сустав као средство за израду појма и васпитања.

Д-р Паја Радосављевић, — Њу-Јорк.

— Наставиће се —

– В) Италијанских С тпа Уна: И јаноге еспописо поп едисаггопе де! рорго

(Е«ономски фактор у народном васлитању). Топпо 1923. Цена 8 лира.

Проблем васпитања и наставе везан је са толиким проблемима живота, да се мора изучавати у односу са породици, друштвом и осталим социјалним проблемима а нарочито са _ економским факторима, које присталице економског детерминизма стављају као основицу целокупне Васпитне зграде.

И, заиста, посматрајући човечанство кроз све векове, ми се срећемо са две антитезе: са интелекуалном супремацијом мањине над целином и са политичким и економским господарством једне мањине над осталим делом народа. Прва антитеза представља једну хегемонију, коју је свака епоха и свако друштво донекле признавало јер се геније у вештинама и индустрији, у философији и науци, јавља као светлост, која мањини обасјава путеве прогреса. Али економско и политичко