Učitelj

218 Учитељ

сфере мрака и незнања у пркос његовнх великих жртава и да га васпита и научи, да живи једним бољим и честитијим животом. Студирањем економских фактора и њихове важности HO васпитање и наставу, социјална педагогика износи као једну неопходну потребу цанашњег доба. Ми можемо да знамо читаве васпитне системе и да будемо организатори првога реда па ипак све нам то неће помоћи, ако не будемо имали у виду економске факторе. Гладна су деца неспособна за васпитање и наставу а гладан народ руши и обара најбоља уређења, највеће аукторитете и најрационалније системе. Васпитач то мора да зна и да и у том погледу има извесне културе. Дело професора Вите, које говори о економском фактору у народном васпитању, изазвало је у италијанској педагошкој литератури једно нарочито интересовање јер се са оваквим делима врло ретко сусрећемо икод осталих народа. У њему су расправљени најглавнији васпитни и друштве проблеми: школа, породица, рад, материнство, емиграција, алкохол, исхрана, аналфабетизам, криминалитет, и т. д. и то са једном нарочитом логиком излагања. Присталице социјалне пегагогике сматрају, да је ово дело неопходно за васпитаче и учитеље јер садржи најмодернија економска и педагошка схватања данашњег доба и препвручују га својим присталицама. Наравно да и ми то

чинимо. "Радиша М. Стефановић. Браничево (ср голубачки).

НРАЋИ ПРИНАЗИ

—k Engelbert Gangl: Zbrani spisi za mladino. Sedmi zvezek, Pripovedni spisi. Last in založba „Društva za zgradbo Učiteliskega konvikta“. Cena vez. izvodu 18, elegantno vezana 20 Din.

Priznani mladinski pisatelj Engelbert Gangl je podaril mladini zopet lepo darilce. Zbral in izdal je sedmi zvezek spisov za mladino in jih izdal v bogato ilustrirani izdaji. V knjižici so zbrane basni, legende in drobne povesti, berivo, ki ie otrokom najpriljubljenejša snov. Kniga se odlikuje po čistem in izbranem jeziku. Posebno dobro posrečene so bogate in lepe ilustracije, katerih je na 90 straneh dvaiset. Ganlovi mladinski spisi so lepo darilce mladini ob vsaki priliki. Dobi se vseh knigarnah.

| 3 3 ) :1