Učitelj

Краћи прикази - 219

—k Ivan Zorec: Pomenki. Dobi se v založbi Učiteljske knjigarne v Ljubljani. Strsni :83. Cena 11.Din.

Vsebina: V sobi štev. 12. — Domačija ob Temenici. — Mana. — Na polpotu. — Za doto. — Francka. — Njena not. Vsebina je zabavna in je knjiga prikladna za vsako iavno, ljudsko in tudi domačo knjižico ter nudi tudi privatniku mnogo zabave.

Школа живота, васпитни савести једном младом човеку од Срешена Динића, Лесковац, цена 15 дин. (страна 185).

Никад се више није“ писало о животу, него после рата. Готово једновремено појављују се књиге: Смерсана у Америци, Ферстера, Ритера, Вагнера, те чак овде-онде и читави ставови, који у главноме третирају живот, и што је најкарактеристичније сваки на свој начин и независно један од другог забављују се животом, тако оригинално, а сви скупа чине ипак једну целину, једну бригу једну тежњу: да се живот разуме и да се учини што сношљивијим. Један бол притискује све: тешкоће живота, а нарочито после ратни живот, Друго пак, што их све разликује један од другог то је што сваки за свој народ. пише и за своје прилике. И ако се идејом упућује на човека и на човечанство, он се ипак не може да отме од своје нације и расе, којој поглавиту пажњу поклања. Па ипак при свем. тога те и такве књиге не губе ни мало своју универзалност.

У ред тих писаца и књига спада и ова о којој је реч. Посао и сувише замашан и куражан а тема у свему благодарна. Јер живош с које га год стране узмете даје увек материјала да о њему можете писати и појавити се са једним оригиналном списом. Нама је мило што се један наш друг подухватио једнога оваквога тешкога посла, који је до сада служио као патенат само великим научницима, социолозима, филозофима и психолозима; једна студија живота не само интересантна, нето и примамљива за свакога, почевши од добро писменог сељака па до научара. Због тога писац не би погрешио да ју је назвао: Школа живота га свакога. Види се да је и њега онај исти бол руководио, као и све писце ове врсте: рђаво друштвено васпитање. Па зато почиње књигу са овим насловним цитатима: „Живот је борба, али да би људи били способни за борбу, треба прво да буду способни за живот.“ Затим вели: „Да би се поправио живот, треба прво поправити друштвене прилике, а да би се поправиле друштвене: прилике, треба прво поправити људе“.