Učitelj

Рационална школа · 251

наставу може пренети на програм за продужну наставу, према: томе, основна настава неће ни мало бити ни отежана, кад се једновремено скрати и радно време и наставни програм, ни оштећена, кад се извесна количина наставне грађе из програма за основну наставу пренесе на програм за продужну наставу, и кад је и продужна настава исто тако обавезна као и основна настава. | i

Исто тако продужним школовањем са једним радним даном преко недеље, кад оно траје 3-4 године, могу се постићи на сваки начин добри и довољни ревултати, а нарочито кад се оно изводи уз припомоћ добрих школских књижница.

Пошто се народни живот у селу и живот у вароши знатно разликују, то и систем продужнога школована народне младежи не може бити један исти и за сеоску и за варошку младеж. Он се мора подесити тако да продужно школовање сеоске младежи одговара приликама и потребама народног живота у селу, а продужно школовање нарошке младежи приликама и потребама варошкога живота.

Према овоме задатак продужнога школовања био би, прво да се код сеоских младића и девојчица утврде знања и умења стечена у основној школи, а поглавито писменост, а за тим да се стечена знања и умења у основној школи прошире и допуне и новим знањима и умењима, која су сеоској. младежи иотребна са послове којима ће се одати после школе.

Кад се на овај начин основна настава и продужна настава за сеоску младеж изводи наизменично у истим зградама. и са истим учитељским кадром, онда је на тај начин створена могућност да свако сеоско дете може добити и основну и продужну наставу а без икаквих тешкоћа и бев нарочитих материјалних жртава и за државу и за општине и за родитеље.

Да се сеоски младићи и девојке могу довољно спремити за привредне послове којима ће се одати у животу на селу, да нови народни нараштаји могу у те послове уносити више знања и умења, да се може увећати производна моћ нашега _варода и побољшати економско стање наше земље и финансијска моћ наше државе, па на тај начии потпомоћи, осигурати и убрзати наше културно развијање и напредовање, у чему смо доста изостали због наше зле историјске судбине; потребно је да са у последњој, завршној годни продужнога.

,