Učitelj

250 Учитељ

онда се у то време неће изводити продужно школовање, а кад се изводи продужно школовање, онда се у то време неће изводити основно школовање. И кад се овако наизменично изводе основно школовање и продужно школовање, онда је јасно да се основно и продужно школовање дојиста могу изводити и у једвим истим школским зградама и са једним истим учитељским кадром, и да се такав систем школовања наше народне младежи доиста може завести и у нас и лако и брво и без икаквога нарочитога оптерећења државнога буџета.

Кад се овако реши питање о зградама и учитељима за извођење продужнога школовања, онда је самим тим знатно | олакшано решење питања и о ученицима за продужно школовање.

Доиста је за сеоски радни свет, а нарочито за инокосне · породице, одвећ тешко лишавати се дечје помоћиу пословима од којих живе ради дечјега школовања, као што се ни деца због помоћи родитељима не могу лишавати продужнога школовања. Потреба је и једно, као што је потреба и друго. Зато: је добро само оно решење овога питања, које задовољава обе потребе т. ј. по коме се ни родитељи због продужнога школовања њихове деце не лишавају дечје помоћи, која им је потребна ради одржања породице, нити се због те помоћи родитељима, младеж сасвим лишава продужнога образовања, што захтевају интереси државе као националне заједнице.

Кад се основно и продужно школовање изводе овако наизменично, онда је и ово питање решено потпуно рационално, Ако се првих пет дана преко недеље: понедеоником, уторником, средом, четвртком и петком изводи само основно школовање, а последњега дана, а то је суботом, изводи само продужно школовање, онда родитељима неће бити тако тешко да Своју одраслију децу шаљу у школу само један једини дан преко недеље ради продужнога школовања.

Да ли овако наизменично извођење основне и продужне наставе не би штетило основну наставу, кад се радно време у основној школи скраћује за по један дан сваке недеље, и да ли би овако продужно школовање само са по једним радним даном преко недеље могло дати довољне резултатер

Да ствар буде јаснија треба рећи да продужно школовање не траје само једну годину, већ три године, и онда ce много што шта из садањега наставнога програма за основну