Učitelj

264 Учитељ

тума знања у масама, а потом може испитивач и сам пре испита, да лако научи за два дана оно што ће трећег да пита. Школа радг, пак, то не допушта. Овде се мора оно што се пита скроз познавати а не само знати, па да се могу учиници ваљано испитивати, Овде је потпуно немогућно испитивати помоћу питања у маси, било писмено или усмено. У школи рада не сме и ученик Народне Школе више питати: „Шта се разуме под специфичном тежином тела, и како се она одређује2“ Овде ће се дати ученику комад олова, дрвета или камена, и пустити да заиста нађе специфичну тежину дотичног тела. Школи ће рад бити свеједно, да ли ће дотични ученик Реалке моћи изложити све 24 класе Линеовог система биљака, или не; јер је се свесно тога, да штампарска вештина може да замени свако слабије памђење. У школи рада ће се бити потпуно задовољно, ако ученик може да одреди биљку, која му се да.

Трећа је сметња за преобраћање књишке школе у школу рада увећани трошкови. Зграде за школе рада, морају бити снабдевене радоницама за ручни рад и научним лабораторијама, шиваћим машинама и разбојима, школским кујнама и школским баштама. И сами учитељи се морају снабдети са посве другим образовањем, пре свега трајашнијим, него што је било досад, где су Учитељске Школе, као год и све друге школе, биле нешто мало више него завод за гојење са књишким знањем. Најзад, пак, школа рада не подноси наставу у масама бар у часовима практичних радова. У радионицама може бити руковођено и на занимању само 16-20 њих, у кујнама 20 24, у лабораторијама 24-30, на новим часовима цртања не више од нешто преко 36 њих у исто време.

Али, све што је добро то и вреди више од осредњега И као што за дужи пут купујемо трајашније ципеле, на радо платимо нешто више, исто тако смемо слободно за ванредно трајашно искуствено знање, којим школа рада снабдева нашу децу за пут кроз живот, издати нешто веће суме, него што сада плаћамо за и сувише површно знање књишко И голог памћења. Ти већи издаци нису ни иначе неизменљиви. Јер оно време, које ће се потрошити и више платити због деобе разреда при практичном раду, може се у теоријској настави донекле уштедети. Та зар овде не помаже цео неподељен

интерес дечји! ж