Učitelj

298 Учитељ

и појединим удружењима. Сам Доминичис разликује три васпитва типа, кроз које је човечанство прошло: примитивни, привилегисани и тип једнакости.

У примитивном социјалном типу породица је главни васпитни институт.

У привилегисаном типу васпитава државна школа онако, како то диктују њени интереси јер социјална привилегија ствара: васпитну привилегију

У типу једнакости, који ће тек доћи кад се струши стара. васпитна зграда, васпитање ће бити подједнако и бесплатно за зве чланове социјалне средине.

Овом правцу припада и Марија Монтесори са својим чувеним системом за оснивање дечјих забавишта, који је за сада најбољи за развијање социјалне свести. Њену школу многи називају погрешно слободном школом U школом радаау Италији се под појмом слободне школе сматра одвајање школе од државе и сваког њеног туторства. Школа рада или како се у Италији зове Га зспоја «|! Јауого јесте тип нарочите професионалне школе и она се апсолутно разликује од оних школа рада какве замишљају Кершенштајев и Пабст. Али Монтесорина школа, коју радије називају школом слободног рада, имала је на практичном пољу последњих година толико успеха, да се присталице социјалне педагогике њоме поносе и сјајно гледају у будућност свога правца.

НЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ О ДОМАЋИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА.

„Авђело Мссо: Га Раига (Страх). МПапо. Ргајејн Тгемез. едноп. 1922. Цена 15 лира.

Први почеци интересовања о дечјем страху датирају се. од онда, када је Пезсигећ пустио у свет своје дело „Га тедсапа деПе раз5јот“. Он је први изнео, да се страх код деце манифестује трзањем, дрхтањем, плакањем ијавља нам се као и многи психички феномени у различитим облицима. Тако Дарвинов син трзао се је на сваки шум јошу првој недељи живота и показивао је мању енергију мишића, Тај недостатак мишићне енергије долази отуда, што за време јаких емоција нарочито изненадних, престаје у целуламу кичмене мождине онај молекуларни рад, који је потребан да се произведе покрет мишића. Ти физиолошки ефекти страха могу се врло. Лепо видети код животиња, које одмах падну кад се ране пушком, али после неког времена опет се дижу и покушавају ка беже.