Učitelj

304 | Учитељ

Таква једна група учитеља, који су пре 32 године свршили учитељску школу, и Који су испунили законом прописани број година службсвања састало се у Београду 3. новембра, те је прославило тридесет дво-годишњицу свога рада. на просветном и културном пољу.

(Ова прослава испала је врло лепо и пропраћена свима манифестацијама, какве се у таквим приликама изражавају.

Скуп јубилара је био у београдској осн. школи на Савинцу. На скупу су били сем учасника прославе изасланици Гл. Одбора Уч. Удружења Ј. Слов. учитељства, изасланици Министарства Просвете, некадашњи наставници учит. школе, који су још у животу, свештеници савиначке цркве и многи 'београдски учитељи.

Учаснике ове прославе лепо је поздравио г. Јов. Петровић учитељ београдски, па су затим сви са гостима отишли у цркву Св. Саве те извршили помен -помрлим и изгинулим у рату својим друговима. По повратку из дркве поздравио је јубиларе г. Милутин Станковић, председнек Учит. Удружења, у име пелокупнога удруженог југословенског учитељства, Г. Гвозден Јовановић у име повереништва учит. удружења— Београд. Г. Милан Поповић је као јубилар изнео преглед тридесетдвогодишњице рада своје генерације, захвалио свима гостима и учасницима прославе на посети и изнео неке предлоге, којима. ће се обележити као трајним споменом, њихова прослава.

По том је настало послуживање гостију и пријатељски. разговор.

По подне су учасници прославе пробавили у Земуну разгледајући завод за слепе и инвалиде, а увече су се провеселили другарски на заједничком банкету. |

редни супљачи претолате 34 издања \MAIDNDM, Jy7. VHMHTWJIM{THH.

Према апелу извршног одбора Југосл. учитељства одмах су се одазвали ови наши вредни другови и помогли да се удружење избави из једне врло мучне материјалне ситуације:

Стојан Петровић шк. нада. у Крушевцу, Р. Кривокапић, шк. надз. на Цетињу, Јов. Костић шк. надз. у Шапцу, Љуба Павловић шк,. надз. у Пожаревцу, Управа учитељ. друштва у Шапцу, Пет. Казимировић из Зајачара, Љуб. Ковачевић шк.. нада. из Прилипа, Ник. Касапић шк. надз. иза Кавадара, Јова Пешић шк. надз. из Лесковца, Штумадиско учитељ. друштво у · Крагујевцу, Влада Симић шк. нада. из Ниша, М. Радојевић шк, нада, из Кос. Митровице, Ј. Милошев шк. надз. из БачкеПаланке, Душан Лембра шк, надз. из Алибунара, Српско учитељско друштво у Дрвару, Чеда Миловановић школ. надз. из. Сенте, Милан Пагуревић шк. надз. из Вел, Бечкерека, "Мата. Вукчевић шк. надз, из Подгорице.