Učitelj

Рационална школа · 245

Закључак је неоспорно тачан. Духовна и материјална култура једнога народа стоје у таквом односу да једно друго условљава и потпомаже; духовна култура подиже и јача материјалну културу, а материјална култура пружа потребна средства за још јаче и веће подизање духовне културе, као што се увећавањем духовне културе још више подиже и јача материјална култура. |

Први и најосновнији принцип народне економије јесте: да се економско благостање у једноме народу ствара онда, кад се у све привредне послове уноси што више знања и умења, Очигледно је да ће онај народ, који је знањем и умењем успео да природне силе савлада и упрегне да му служе, створити и брже и веће материјално благостање, за онај народ који још природним силама робује.

Производна моћ, духовна и материјална култура, економско благостање, срећан и задовољан живот, све то никади викоме није дошто као нешто што долази само себи. Све то, чему се иу нас тако силно тежи, мора се стварати, јер у истини „сваки је ковач своје среће“, |

Наша северна словенска браћа Чеси задивили су и Hac H остали свет успевши да за кратко време тако високо подигну вредност своје валуте, а то је дошло само као последица јако унапређене привреде и јако развијене индустрије у њиховој земљи.

Жељена побољшања у нас у овоме погледу не могу доћи одједном ни на који начин. Та побољшања могу доћи само "тако, ако се нове генерације нашега народа буду бар од сада марљивије спремале да у све своје послове уиосе што више знања и умења. На тај начин је ојачана народна производна моћ па створено економско благостање свуда где оно постоји, па се на тај једини начин може увећати производна моћи створити економско благостање и у нашој красној домовини, која је од природе много издашније обдарена свима условима за стварање економскога благостања, но што је домовина наше "браће Чеха и многих других земаља у Европи.

Из свега напред изложенога јасно је: да у нас не може наступити жељени економски преображај све дотле, докле томе не претходи један просветни преображај, или другим речима речено, једна рационална реформа садањега нашега нерационалног државнога школскога система.