Učitelj

Књижевни преглед 573

Ашогив et discipline en matičre deducation — par Albert „Auftin; priface de Jules Payot. (Bibliofheque de Filosophie Contemporaine) Paris 1922.

Париска библиотека савремене филозофије издала је многобројна дела од велике научне вредности. У овој књизи по„знати педагошки писац Отен врло вешто расправља о разним узроцима опадања ауторитета и о слабој дисциплини, која се "опажа у данашњем васпитању.

Износећи објективно све чињенице, које су створиле ову знатну кризу у послератном васпитању, аутор је у исто време показао и средства која ће моћи да повећају потребну дисчциплину, и да омогуће бољи успех у васпитању омладине.

У лепом предговору, којим препоручује ово важно дело, Жил Пајо тврди, да је опадање ауторитета у главном после: дица велике друштвене кризе, која из основа потреса данашњи економски поредак. Радне масе, вели даље Пајо, имају конфузна схватања о социјалној правди. Оне теже да изврше другу организацију друштва и да створе заједничку управу рада. И данашња омладина, која не познаје велике сложности социјалних проблема, и која нема довољно животног искуства,

жбично поводи се за вештом агитациом радничких фунционера.

А)младина не уме правилно да се оријентише у своме раду. Затим, поремећаји породичних односа такође су много утицали на опадање јавног морала и друштвене дисциплине.

Поред других изложених мера, писац захтева да сви васпитачи настану на марљивом чувању и јачању својих „личних врлина, као и да буду увек пример тачности и истрајности у раду. Само тако они ће моћи да развију здраву моралну свест код својих васпитаника и да створе здраве основе дисциплине.

Поменута књига пуна је тачних опажања и нових погледа. У погледу подизања друштвене дисциплине она ће неоспорно много допринети,

2. Сопте Гасоопзте, — раг Е. Апбет е; 1. Гетот; с Jection Bossard — Paris, 1923.

Ова књижица врло речито говори о великој опасности алкохола, и показује средства за успешну борбу противу употребе шкодљивих алкохолних пића.