Učitelj

574 | Учитељ

У првој глави: „Алкохолно зло“, писци говоре о природи алкохолних пића; о њиховој штетности и убедљивим аргументима доказују да је алкохолизација једнога народа важан узрок његовог физичког и духовног опадсгње. Тако исто и повећање морталитета је у главном узрок честе употребе алкохолних пића. Алкохол потпомаже дакле, физичку и моралну декаденцију једног народа и тиме га води у економску пропаст. У другој глави писци излажу нужне мере, које треба одмах предузети противу алкохолне опасности. Те су мере двојаке: 1. Аншихолно васпитање омладине у школи и ван школе, То васпитање треба вршити по одређеноме плану: настава, лекције, конференције; затим стварање разних друштава спортског и хуманога карактера. Помоћу ових средстава треба развити што веће интересовање код народних маса, и створити код њих уверење да је алкохолизам Велико 3Л0. Побијајући оно нетачно тврђење да су алкохолна пића пића хранљива и да су потребна варењу, на против, треба увек истицати непобитну истиву да алкохолизам доноси само. штете. Ова племенита акција, разуме се, захтева много добре, снажне воље и истрајности. Али, народни учитељи, који су увек били неуморни борци за победу свега што је лепо M узвишено, уверени смо, и у овом погледу учиниће све што је У њиховој моћи, Тај рад је напоран, али врло користан јер од његовог успеха зависи опстанак и срећа једног народа,

2. Друга мера јесте строта примена свих аншивлкохолних државних законс, и других хигијенских наредаба. Само на тај начин очуваће се народно здравље и осигураће се срећнија будућност једног народа.

У другом делу књиге, писци говоре о добрим резултатима, које су дале предузете мере у борби противу алкохолизма, што су биле предузимане за време европског рата као“ и после рата. Даље, излажу потребне административне мере, које би такође могле много користити, кад би се брзо примењивале. — Књига је написана јасним стилом и од великог је интереса за све интелигентне људе, а нарочито за учитеље, који раде у народним читаоницама и у одборима за народ. просвећивање у њој ума доста материјала за популарн» предавања:

Х. 1. Милошевић.