Učitelj

Краћи прикази 575

НРАЋИ ПРИНАЗИ

А. Станојевић, С ивбегличких стаза, (са сликама и картом југоисточне Француске); издавачка књижара Геце Кона, Београд, 1924. год. Цена 20 дин.

О нашим невољама, патњама и лутањима за време минулог светског рата има још много да се пише и објављује. Просветни инспектор, г. А. Станојевић, дао нам је у горњој књизи један занимљив: и поучан прилог историји избеглиштва наше омладине у времену од '1916—1919. г. Као просветни. инспектор, г Станојевић је прихватио у пријатељској и човекољубивој Француској наше избегле ђаке, и старао се о њихову смештању и даљем школовању. Уз то пружа писац веома живе и поучне слике и описе о градовима и крајевима "у Јужној и југоисточној Француској, као Тулону, Марсељу, Ници, Ексу, Греноблу, о Прованси и њеним трубадурима и т. д.

Књига г. Станојевића пуна је занимљивих података из историје, географије, археологије, природних наука, нарочито геологије и преисторије, из француске књижевности. Стога ђе ову књигу одличног познаваоца наших и француских просветник прилика радо узети у руке сви они, који желе да се упознају са судбином и школовањем наших избегличких ђака и са гостољубивом земљом која их је прихватила. Заслуга је г. Станојевића што је у свакој прилици, својим заузимањем и положајем, умео да ублажи беде наших избеглих ђака, а сем тога, постарао се да упозна, својим предавањима, племенити француски народ са нашим просветним и вационалним питањима.

Књига је украшена многим сликама које представљају наше избеглице, као живописне пределе Јужне Фравцуске.

Да би читаоци добили представу о разноврсности садржаја горње књиге, навешћемо њена поглавља: 1. Први избегли ђаци; П. Марсељ; ПТ Азурна Обала; ТУ. Прованс; У. Гренобл; У. Фанцуски помен. УП. Држава Срба, Хрвата и Словенаца.

Ова поучна и занимљива књига заслужује у пуној мери пажњу наших просветних радника.

IH. M. H Па