Učitelj

582

Учитељ

2. Лакше се може извести појимање рачунских радња;

3, У П разреду може се радити истовремено и усмено, зи писмено рачунање;

4. За таблицу множења лако су изводљиви бројни низови;

5. У | разреду може се лако извести на њој Лајев систем са квадратним бројним сликама са куглицама, а истовремено и графички представљање бројева на њеној табли;

6. Механизам и расејавање код ученика при раду са овом рачунаљком потпуно је немогућ; |

7. А«о се са овом рачунаљком ради по Методици Ј. Ђ. Јовановића, онда ће се постићи брзо и лако жељени успех у рачунској растави.

Препоручујемо је наставницима да је опробају у својим школама.

ХРОНИНА

Про мена Министра Просвеше Променом владе извршеном 26. пр. мес. постао је Министром Просвете у новом кабинету г. Пашић — Прибићевића, /. Светозар Прибићевић, преЂашњи Министар Просвете и народни посланик.

Хрв. учитељски дом и Иван Филиповић. Приликом отварања Хрв. учитељског дома у Загребу 4. септембра године 1889 изрекао је Иван Филиповић ове ријечи: „Хрватски учитељу! не мој нигда заборавити, да су ти томе подузећу братимску руку пружили и српски учитељи. Несамо да су многи непосредно придонијели своју жртву за грађење дома, него су многи веома ревно настојали и око продаја срећака. Могу дакле да кажем, да је овај дом такођер споменик међусобне љубави и слоге учитеља хрватских и српских. Не сметни с ума, хрватски учитељу, нигда с ума ше брашске љубави, буди вазда приправан да љубав љубављу вратити. Не да Бог, да се у овоме дому итда створи дјело или изусти ријеч, који би нарушивали брашску љубав и слогу у нашем разновјерном народу, звао се он хрватским или српским. Пучком учитељу није само задаћа, да младеж само подучава и узгаја, него да буде апостолом слоге, љубави и сусретљивости у своме народу. То и Теби, српски учитељу, буди свети аманет“.

*

Фонд Сиромашних „Ученика Алексиначке Учитељске Школе позива све своје дужнике учитеље да најдаље до !. априла т. г. измире своја дуговања. После овога времена управа фонда биће принуђена да своја потраживања наплати судским путем. Управа се нада да ће сваки учитељ бивши члан «Фонда рацо измириги своје обавезе после ове опомене и да ће се још уписати за члана утемељача (100 дин.). или добро-"твора (200 дин).