Učitelj

584 Учитељ

фесорским зборовима и са изасланицима чешкословенског учитељског друштва. Нико од ових за стране заводе није се бринуо_и није их ни копирао, ако пак има извесне сродности чешких високих школа са неким страним 83аводима које Пг. |5кгшјеу именује то је ствар саме природе која са копијом није везана пошто многе научне дисциплине морају се појављивати на свакој високој педагошкој школи тако како се појављују многе исте дисциплине на универзитетима у Паризу, у Прагу, у Бечу иу Београду поред тога што сваки универзитет поникао од домаћег рада, из домаће потребе, а да живи сопственим научним животом. Према томе не би било научно тврђење када би неко према овој природној сродности усуђивао се рећи да Прашки универзитет није ништа ново и да је копијом старијег Париског универзитета, да млади Бечки универзитетет је копија старијег Прашког и Париског универзитета и да коначно најмлађи универзитет“ Београдски није ништа ново и да је само копија старијих универзитета Бечког Прашког и Париског.

"Чешке школе високих педагоших студија су оригинални

научни чешки заводи на којима се као редовни слушаоци васпитају готови чешки учитељи основних и грађанских. школа који су већ довршили своје званично прописане студије.

Високошколске течаје за васпитање учитељских кандидата за грађанске школе именује Д-р Јован Искруљев конзервативним и дифламујућим системом за васпитање учитељских кандидата за грађанске школе и опет их назива педагошким. течајевима. Ту је Д р Искруљев написао велику неправду.

Високошколски течаји за васпитање учитељских кандидата за грађанске школе нису педагошки течајеви. На високошколским ·течајевима васпитају се већ готови учитељи основних и грађанских школа од којих многи су већ апсолвирали школе високих педагошких студија. Ови учитељи имају већ педагошко васпитање или чак завршили су и државни испит из неке стручне наставе за грађанске школе. Ако пак ти учитељи слушају недељно 10—12 часова предавања универзитетских професора на којима добијају упуства за самосталан научни рад, не може се ту говорити о конзерватизму и дифламији а кад уз то имамо и у виду да за редовно студирање на философском факултету довољно је 10 часова недељно после којих је по завршетку осам семестара може слушалац радити ригорозе и добити титулу доктора философије.

Československa obec Učiteljska

J. Z. Sedlaček Chefred. Clov. Ant. Vimer Воћизјау Кадпег starosta.