Učitelj

726 Учитељ

Његова су забавишта подељена на три секције. У прву секцију примају се деца од 27,—4 године; у другу секцију деца од 5 година а у трећу секцију деца од 6 година. У првој секцији деца се уче само правилном говору а у остале две секције предају се ови предмети: читање, писање, рачун и наука хришћанска.

Апорти је главну пажњу обратио физичком васпитању и

препоручивао песму за развиће гласа и слуха, игру и добру храну. Морално васпитање по њему је врло важно и оно има да почне у доба, када се стварају навике. У његовим забавиштима највећу улогу игра пример јер су деца највећи имитатори. А интелектуално васпитање подиже се причањем васпитних басана и анегдота и давањем што више слика.

Данас је Апортијев систем у Италији већ застарео и врло мало дечјих забавишта још има, који чувају традиције овог великог човека.

2. Фребелов систем основао је КА Фребел (1782—1852),

чувени немачки педагог на кога су највише утицале педагошке доктрине славног Песталоција. Фребел је јошу раној младости остао без мајке, те га је то научило да цени материнску љубав и упутило, да сву пажњу обрати малој деци. Школовао се и заволео педагогику као једну корисну науку. Године 1835 отворио је школу, коју је назвао дечјом биштом и посветио сву своју пажњу недораслој деци У ту школу он је примио децу од 3—6 година, своје знање примењивао на пракси и покренуо и један часопис у коме је разрађивао своје идеје о дечјим забавиштима. Клерикалци су га силно нападали и пруска влада 1851 године затворила је све дечје баште наводећи за разлог, да се оснивају на социјалистичким и атеистичким начелима. Фребел је затим убрзо умро и на његовом споменику стоји коцка с куглом и ваљком испод које је написано: „Ходите; да живимо у нашој деци |“

Циљ је дечјим баштама да домаће васпитање допуњују и поправљају. Кад деца стигну у трећу годину она су већ саособна за васпитање, али су многа деца лишена тога, пошто су им родитељи заузети домаћим пословима или фабричким радовима па су деца остављена сама себи. Да не би утицај улице био тако велики на децу, Фребел је препоручивао своје дечје баште.

MOO Oda O